Sus

Ziua Grâului de la Diosig sub semnul Centenarului României. Petre Daea, prezent!

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Ziua Grâului de la Diosig sub semnul Centenarului României. Petre Daea, prezent!

Ziua Grâului de la Diosig sub semnul Centenarului României. Petre Daea, prezent!

Diosig, 7 iunie 2018. Sub semnul Centenarului României, Agroind Cauaceu a organizat la Diosig, împreună cu partenerii săi, Promat Tășnad și Agrotex Carei, cea de-a XI-a ediție a evenimentului „Ziua Grâului” în platforma demonstrativă de grâu, triticale, orz și orzoaică.

O însemnătate aparte a avut-o apariția în platformă a ministrului agriculturii, Petre Daea, a cărui prezență a fost salutată de cei peste 1.000 de fermieri din județele Bihor, Satu Mare și Arad participanți la eveniment, iar Dan Corbuț, directorul general al Agroind Cauaceu, a ținut să sublinieze faptul că ministrul Daea este „primul ministru al agriculturii care participă la un asemenea eveniment în județul Bihor”.

Inginerul Mihai Budai, specialistul fermei de la Diosig și artizanul platformei demonstrative a prezentat tehnologiile aplicate celor 54 de soiuri precizând încă de la început că „în agricultură nu se cheltuie ce se investește, de aceea, v-aș ruga să folosiți produse, pesticide, îngrășăminte, îngrășăminte foliare care să fie de calitate, să conțină 2 – 3 substanțe active, molecule organice, stimulatori de creștere și dezvoltare, gen fito-hormoni, ca auxine, gibereline, citokinine, pentru că mare parte din mărimea acestor spice pe care o să le vedeți se datorează folosirii în trei tratamente a acestor îngrășăminte de calitate superioară. În ceea ce privește fungicidele folosite, folosiți-le întotdeauna pe cele care au două sau trei substanțe active și pe cele nou introduse pe piață și care au în componență carboximidă, strobilurine, iar la ultimul tratament, la înspicare, ca să ne ferim de fuzarioza la spic, să aplicăm o combinație de doi triazoli de top.”

În platforma demonstrativă, planta premergătoare a fost rapiță, iar lucrările solului au fost cele normale: arătură, disc și combinator multiflex. „Aș mai dori să amintesc aplicarea etapizată a azotului: este bina ca în prima fază să aplicăm un azot ureic la desprimăvărare, pentru a putea asigura azotul necesar grâului pentru o perioadă de 30 – 40 de zile până la 2 – 3 frați, 2 – 3 internodii, când survine formarea spicului și avem un consum maxim de azot și trebuie să intervenim cu forme mai ușor accesibile, respectiv azot mitric și azot amoniacal. Nu uitați nici de macro-elementele secundare (oxidul de calciu, oxidul de magneziu, foarte benefic culturilor de cereale păioase, și trioxidul de sulf, care lucrează în sinergie cu azotul, favorizând absorbția acestuia, sulful fiind, la rândul lui și parte componentă a majorității aminoacizilor din plantă. Așadar, neapărat trebuie să aplicăm în etape, iar ultima aplicare ar fi bine să o faceți în faza de burduf spre înspicare, pentru a favoriza calitatea producției, respectiv conținutul de proteină și de gluten”, a încheiat Mihai Budai.

 

În continuare, ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a salutat cu respect pe „făuritorii de hrană din România” aflați într-un loc ce „adună deopotrivă specialiștii din județele limitrofe și fermierii din zonă, pentru a se întâlni cu cea mai frumoasă și mai importantă cultură a țării: grâul, cel care asigură pâinea românilor”.

„Din nefericire, a continuat Petre Daea, din punct de vedere climatic, anul acesta nu a fost prietenos cu toți fermierii din România. Sunt zone unde, din nefericire, seceta a pus stăpânire pe anumite areale și acolo fermierii au de suferit. De aceea, trebuie de fiecare dată să ne compunem drumul tehnic pe care noi îl putem interpreta în fiecare moment, iar aici aveți această posibilitate. În expoziție aveți tractoare, mașini agricole, utilaje, substanțe care, toate la un loc, pot să dea răspuns la întrebarea „putem câștiga în agricultura țării românești?” Categoric, răspunsul este da! Singura condiție este să avem grijă de fiecare verigă tehnologică, să fim atenți când și cum semănăm, când și cum tratăm, când și cum recoltăm. În Bihor este o situație mai bună. Am văzut acest câmp demonstrativ cu soiuri foarte valoroase, cu comportamente diferite, dar care au în esența lor un răspuns formidabil al preocupării tehnologice pe care au avut-o specialiștii din zonă. Vreau să vă felicit pentru acest câmp demonstrativ și pentru conținutul tehnic exprimat în aceste loturi demonstrative.

Dincolo de această activitate tehnică a dumneavoastră, a fermierilor, ne revine misiunea, nouă, celor care administrăm domeniul să fim alături de fermieri la timp și fără echivoc, motiv pentru care vreau să vă transmit mulțumirea pe care o am față de modul în care ați înțeles să depuneți cererile pentru subvenții la timp. Subvențiile trebuie să le vină fermierilor la timp, pentru că fermierii sunt chemați o singură dată să vină la APIA: atunci când depun cererile. În rest, cei din APIA, cei din direcțiile agricole, cei din structurile județene, noi, cei de la Minister trebuie să fim tot timpul alături de dumneavoastră, dragi fermieri. Am făcut acest lucru și îl vom face în continuare: am acordat la timp subvențiile, tocmai pentru a fi acolo unde decide fermierul. Când și unde însămânțează? Când și cu ce însămânțează? Când și unde face lucrarea specifică generată de comandamentul domeniului respectiv? Într-un cuvânt, trebuie să fim lângă dumneavoastră!

În perioada următoare, vom intra în programul de verificare în teren, în așa fel încât, în data de 16 octombrie să puteți primi avansul pentru culturile următoare, pentru că fermierul muncește pentru a învinge în producție în anii următori. Cu alte cuvinte, banii pe care îi ia pe această producție încorporează în sol pentru viitoarea producție. Iată de ce, noi trebuie să fim atenți și exacți referitor la asigurarea de subvenții la timp, pentru toți fermierii din România.

De asemenea, trebuie să facem față schimbărilor climatice. Observați de la un an la altul că aceste schimbări climatice devin o realitate. Nu este o ficțiune. Astăzi e altfel decât anul trecut pe vremea aceasta. În toată țara se simt aceste diferențe. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la verigile tehnologice, la alegerea soiurilor, la dotările pe care ne propunem să le avem în fiecare fermă. De aceea, ne propunem și noi, la nivelul guvernului, al țării, să reabilităm sistemul de irigații în așa fel încât să răspundem la timp acolo unde condițiile climatice ne înseamnă să intervenim, unde natura nu este prietenoasă, iar nevoia de apă este stringentă, altminteri pierzându-se cultura. Suntem la început de reabilitare a sistemului, iar anul acest am făcut lucrări importante în sistemul de irigații al țării: vă putem spune că irigăm azi culturile pe o suprafață de 1.200.000 de hectare, care au fost pregătite pentru a fi irigate”, a încheiat Petra Daea.

Programul evenimentului a constat în vizitarea loturilor demonstrative ce conțin cele mai productive 54 de varietăți de cereale păioase de toamnă din portofoliul companiilor multinaționale și românești producătoare de sămânță, între care Biocrop, Caussade Semences, Ciproma Sem, Donau Saat, Fundulea, Limagrain, Probstdorfer Saatzucht, RWA, Saatbau Linz, Saaten Union, SCDA Lovrin, SCDCA Turda, Syngenta și Tea Consulting. Toate caracteristicile soiurilor în platformă sunt tratate pe larg în catalogul pe anul 2018 dedicat semințelor de cereale din portofoliul Agroind Cauaceu, lansat cu ocazia Zilei Grâului.

 

De asemenea, la eveniment au mai participat cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piața internațională, între care Adama, Aectra, Arysta Life Science, Bayer, BASF, Corteva, Nufarm, FMC și Innvigo Agro precum și firmele producătoare de îngrășăminte solide și foliare: CLC Bio Innovatio, Naturevo, Romchim Protect, Azomureș, Holland Farming, Lebosol și Timac Agro, Borealis, Chemark, Yara.

Nu în ultimul rând, a fost prezentată o gamă largă de utilaje agricole performante de la MEWI (Fend), Ipso (John Deere), Vest Trak (Maschio Gaspardo), NHR (Deutz Fahr), Agrocomerț Holding (Claas), Agro Concept (New Holland), Riela și Titan Machinery (Case).

La eveniment au fost prezente, pe lângă agricultori, și oficialități județene și locale, între care prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor, directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean și directorul APIA, Pavel Florian.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.