Sus

Obțineți recolte de nota 10 cu semințe certificate

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Obțineți recolte de nota 10 cu semințe certificate

Obțineți recolte de nota 10 cu semințe certificate

Cercetătorii în domeniul agriculturii și femierii sunt de acord că producția agricolă este influențată de calitatea semințelor utilizate la însămânțarea suprafețelor destinate producției. În ultimii ani, și cultivatorii români s-au convins că sămânța de calitate superioară, cu valoare biologică și genetică, precum și puritate varietală, sănătate și indici ridicați de germinație, au o contribuție semnificativă la creșterea producției agricole. Cercetarea științifică în domeniul semințelor înseamnă cunoașterea bazelor geneticii vegetale, a îmbunătățirii plantelor și producerii de semințe, ceea ce are ca rezultat obținerea unor semințe cu caracteristici calitative superioare.

Desigur, în acest scop, este necesară păstrarea structurii genetice și valorii biologice la nivelul inițial al liniilor parentale și hibrizilor, dar, la fel de bine, și aplicarea unor tehnologii specifice procesului d eproducere, prelucrare și conservare a semințelor. AISR (Alianța Industriei Semințelor din România) este unul dintre susținătorii ideii că toate aceste cunoștințe științifice trebuie aplicate în întregul proces de producere a semințelor, atât pentru soiuri, cât și pentru hibrizii obținuți prin încrucișarea liniilor parentale importante. Întregul proces începe cu selecționarea linilor parentale de valoare din cadrul soiurilor și studierea acestora în platformele de selecție din care se obține sămânța amelioratorului, și se încheie cu asigurarea necesarului de sămânță certificată, cu care urmează să fie însămânțate culturile.

Cunoştinţele acumulate de amelioratorii profesionişti sunt deosebit de utile multiplicatorilor, care se ocupă de producerea, prelucrarea şi comerţul cu seminţe, dar şi fermierilor, care le folosesc direct pentru semănat. S-a constatat că, prin creşterea producţiilor obţinute din seminţe certificate de calitate, se rentabilizează şi costul seminţelor, deci şi investiţia efectuată la începutul anului, iar prin utilizarea de varietăţi noi cu potenţial genetic superior fermierii beneficiază rapid de avantajele noiilor tehnologii, precum şi de utilizarea optimizată a celorlalte inputuri din agricultură.

Fidelă acestor idei de modernizare a agriculturii, Agroind Cauaceu a dat în folosinţă, în anul 2010, stația de condiționare a seminţelor de cereale din localitatea Diosig, o investiţie modernă în valoare de aproximativ 1.000.000 euro. Agroind a obținut dreptul de multiplicare în fermele proprii a semințelor importate de la companii de renume mondial. Asftfel, fermierii din vestul țării au posibilitatea de a achiziționa seminţe de calitate excepțională, cu un potențial de producție deosebit. Semințele de grâu, orz, orzoaica şi triticale produse în cele două ferme de la Diosig și Cauaceu sunt prelucrate pentru vânzare. În forma inițială, acestea sunt depozitate în buncărul de preluare a seminței de unde sunt transportate către stație printr-un prim siloz tampon. Selectorul stației elimină corpurile străine, boabele sparte și resturile vegetale din marfa selectată. Semințele sunt filtrate cu ajutorul triorului pentru calibrarea boabelor, iar odată ajunse în cel de-al doilea siloz tampon, acestea sunt pregătite pentru tratare.

 

În continuare, vă oferim, foarte pe scurt, șase motive pentru care vă recomandăm utilizarea de semințe certificate de cereale păioase:

Cercetarea varietală, despre care aminteam la începutul acestui articol, înseamnă progres genetic, care se manifestă prin:

– Randament – crește potențialul culturilor;

– Rezistență – protejează culturile contra bolilor și dăunătorilor;

– Calitate tehnologică – garantează recolte de calitate.

Varietățile de cereale păioase sunt îmbunătățite în permanență și aduc mai multă elasticitate în munca fermierilor, pentru că:

– Sunt mai rezistente la boli;

– Sunt mai puțin sensibile la stres;

– Sunt adaptate pentru a valoriza mai bine nutrienții din sol;

– Sunt adaptate pentru a satisface necesitățile pieței.

Înnoirea varietală este permanentă și marea diversitate oferită permite fiecărui fermier, din fiecare regiune pedoclimatică, să dispună de varietăți adaptate pentru un potențial maxim. Agroind Cauaceu oferă în fiecare an fermierilor o paletă largă de varietăți de semințe de cereale păioase, pe care o îmbogățește an de an, răspunzând astfel preocupărilor actuale ale agricultorilor și exploatărilor acestora.

 

Timp câștigat

Utilizarea semințelor certificate de cereale păioase înseamnă să:

– Câștigați timp;

– Nu mai fie nevoie să triați semințele;

– Nu mai aveți nevoie de produse pentru tratamentul semințelor.

În același timp, dispuneți de o paletă largă de condiționare, iar semințele sunt mai solide și mai rezistente la umiditate. În plus, semințele certificate sunt gata de folosire, iar timpul câștigat este neprețuit. Este esențial pentru ca fermierul să poată asigura alte sarcini de producție a terenului cultivat și să obțină timp pentru ei și pentru familiile lor.

 

 

Siguranța culturilor cu o protecție pe măsură

Sănătoasă și protejată, sămânța certificată păstrează întregul potențial al culturii, pentru că are o calitate sanitară exemplară. Datorită echipamentelor performante și muncii riguroase depuse în stația de condiționare a semințelor, semințele certificate sunt curățate de boabele sparte și de corpurile străine. Tratamentul se face cu dozele corecte. În stația de condiționare a semințelor, controalele regulate garantează aplicarea dozei corecte și repartizarea omogenă a produsului asupra seminței și în întregul lot. Produsul este păstrat în condiții optime până la semănat, în scopul unei protecții cât mai eficiente a semințelor și securizării culturii, fără risc de fitotoxicitate.  Stațiile de procesare a semințelor evaluează riscurile de boli și atacurile dăunătorilor, utilizând o gamă de tratamente adaptate condițiilor anuale si locale.

 

 

Facultate germinativă excelentă

Prin utilizarea de sămânță certificată, semănați exact ceea ce cumpărați!

Calitatea superioară a semințelor certificate este rezultatul atenției acordate încă de la multiplicarea în cultură și a muncii eficace depuse în stațiile de conditionare  a semințelor prin:

– Izolarea și purificarea parcelei, precum și identificarea și urmărirea fiecărui lot;

– Trierea și eliminarea impurităților biologice, buruienilor și eventual a altor specii de cereale;

– Supravegherea temperaturii și umidității pe durata stocării;

– Probe și analize de laborator autentificate de instituțiile specializate ale statului.

 

 

Protejarea mediului înconjurător

Prin utilizarea de semințe certificate, toată lumea are de cîștigat!

Aplicarea optimizată a tratamentului semințelor certificate evită pulverizarea întregului câmp. Astfel, se micșorează cantitățile de substanțe active aplicate la hectar și se reduc transferurile către sol, apă și aer.

Big bags și sacii din hârtie în care sunt ambalate semințele sunt recuperați și reciclați.

Riscurile pentru utilizator sunt limitate.

Tratamentul semințelor în fermă reprezintă riscuri fizice. Gata să fie utilizată, sămânța certificată duce la evitarea manevrării produselor de tratament, pregătirea amestecurilor, umplerea și manipularea sacilor. Aceasta înseamnă că riscurile pentru sănătate sunt scăzute.

 

 

Rentabilitatea culturilor

Semințele certificate de cereale înseamnă costuri mai mult decât rezonabile!

Pentru specialiști, caracteristicile genetice legate de varietate sunt primordiale. Faptul de a dispune de varietăți stabile, omogene și pure garantează o producție în acord cu cererea pieței.

Atunci când vorbim despre costurile semințelor, este foarte important să ținem cont de ansamblul costurilor și al taxelor:

– Mâna de lucru.

– Tratarea și uscarea semințelor.

– Pierderile legate de triere (cca. 10%).

– Stocare: costul mediu constatat (ventilație, dezinsecție, etc.) este mai mare la tonă, fără să mai punem la socoteală costurile de amortoizare a utilajelor.

– Mecanizare: costurile de transport, manevrare a utilajelor agricole și timpul de bolcare a benelor între recoltat și semănat.

Tehnici, agronomice, practice, respectând mediul înconjurător, semințele certificate de cereale păioase sunt echivalentul unui preț competitiv în care sunt oferite toate avantajele posibile.

Este evident că dezvoltarea unei economii agrare moderne în România se bazează pe tehnologii competitive, iar Agroind Cauaceu susține ideea că utilizarea semințelor certificate va crește încrederea fermierilor în posibilitățile reale ale agriculturii noastre de a aduce profit și va contribui la plasarea țării noastre în topul producătorilor agricoli atât din regiune cât și la nivel mondial. Faptul de a investi în semințele certificate, înseamnă a oferi cercetării noastre posibilitatea de a dezvolta soluțiile concrete pentru problemele de mâine alte pămânurilor noastre.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.