Sus

Noul Comisar european pentru agricultură se bate pentru bugetul PAC

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Noul Comisar european pentru agricultură se bate pentru bugetul PAC

Noul Comisar european pentru agricultură se bate pentru bugetul PAC

Noul comisar european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, estimează că reforma Politicii Agricole Comune (PAC) necesită un buget „la înălțime”, relatează AFP, care a realizat un interviu la Salonul de Agricultură 2020 care are loc în aceste zile la Paris.

Polonezul Janusz Wojciechowski, care și-a intrat în funcție în cursul lunii decembrie 2019, participă la această expoziție, unde se va întâlni cu agricultorii și reprezentanții sindicatelor din diferite sectoare. „Va fi foarte dificil să atingem obiectivele ambițioase ale PAC, priorități ca Pactul verde european, fără să avem parte de o susținere la înălțime a agricultorilor”, a declarat acesta în cursul unui interviu acordat la summit-ul extraordinar pentru bugetul pe termen lung 2021 – 20127. Summit-ul s-a încheiat vineri, 21 februarie, fără semnarea vreunui acord. Responsabilii europeni vor fi astfel nevoiți să se întâlnească din nou pentru discuții.

Propunerea Comisiei Europene pentru următorul cadru financiar multianual taie „în carne vie” din bugetul PAC: sunt alocate 324,3 miliarde de euro în cei șapte ani, față de 382,8 miliarde de euro cât prevedea bugetul aflat încă în curs.

Cu o zi înainte de deschiderea porților Salonului de la Paris, la Bruxelles, discuțiile despre bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027 s-au prelungit până în noaptea de joi spre vineri 21 februarie. La acest summit a fost propusă o nouă soluție de compromis responsabililor Statelor membre. Dar, ținând cont de divergențele profunde între cei 27, această întâlnire s-a soldat cu un eșec. Suma globală a bugetului și, în special Politica Agricolă Comună, au fost puternic atacate de țările nordice. Între acestea, Olanda, Danemarca, Suedia și Austria nu vor ca nivelul total al bugetului să depășească 1% din produsul intern brut al Uniunii Europene. La rândul său, Germania dorește o repartizare a resurselor mai favorabilă noilor priorități (cercetare, apărare, securizarea frontierelor externe).

Charles Michel, Președintele Consiliului Europei, a propus o soluție de compromis: 1,074% din produsul intern național brut, adică 1.094 miliarde de euro, sumă considerată prea mare de Statele mai sus menționate. Președintele Franței, Emmanuel Macron a declarat că se va bate pentru Politica Agricolă Comună, iar poziția sa este susținută de Spania, unde manifestările agricultorilor se întețesc.

Două dintre politicile tradiționale ale Uniunii Europene, agricultura și politica de coeziune (ajutorul acordat regiunilor mai slab dezvoltate) mobilizează cca. 60% din buget. Aceste două domenii acuză actualmente o scădere globală de 100 de miliarde de euro în raport cu bugetul precedent (2014 – 2020) în compromisul propus de Charles Michel. 15 State din Estul și Sudul Europei, între care România, Spania, Polonia sau Grecia refuză o scădere a finanțării acestor domenii.

Brexitul a complicat mai mult aceste negocieri. Din cauza separării de Uniunea Europeană, bugetul 2021 – 2027 trebuie întocmit fără participarea insularilor, ceea ce înseamnă o scădere de 60 până la 75 miliarde de euro în cei șapte ani de exercițiu.

„Germania nu este satisfăcută de propunerea de compromis pentru că echilibrul între contributorii neți (care plătesc mai mult decât primesc) încă nu a fost corect negociat”, afirmă Cancelarul german Angela Merkel.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.