Sus

Comisia Europeană a respins o cerere de revizuire a omologării glifosatului

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Comisia Europeană a respins o cerere de revizuire a omologării glifosatului

Comisia Europeană a respins o cerere de revizuire a omologării glifosatului

În data de 26 iunie 2024, Comisia Europeană a respins cererea de pusă de Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) de a anula reaprobarea pentru zece ani a glifosatului. „ONG-urile plănuiesc să conteste decizia în instanță și au la dispoziție două luni pentru a depune o cale de atac”, a spus rețeaua de ONG-uri într-un comunicat de presă publicat pe 27 iunie.

Angeliki Lyssimachou, șeful departamentului de știință și politică la PAN Europe, a declarat: „Răspunsul Comisiei este inacceptabil. Oamenii și mediul sunt expuși zilnic la glifosat. Cercetările independente și datele din industria pesticidelor în sine arată că pesticidele cu glifosat pot dăuna oamenilor și mediului, ceea ce ar trebui să conducă la interzicerea acestora în temeiul legislației UE. Cu toate acestea, EFSA, ECHA și Comisia Europeană persistă să minimizeze aceste fapte”.

Pauline Cervan, toxicolog la Générations Futures a declarat: „Comisia continuă să respingă 99% din studiile referitoare evaluarea glifosatului. Ei continuă să apere metodologia EFSA de a neglija studiile valoroase. Cu toate acestea, aceste studii ar trebui incluse pentru a avea la dispoziție toate cunoștințele disponibile”.

Peter Clausing, toxicolog la PAN Germania, a declarat: „Este timpul să supunem mantra autorităților unui control independent printr-o hotărâre judecătorească. Abordarea bazată pe „ponderea dovezilor” a ECHA în evaluarea gradului cancerigen este defectuoasă din perspectiva științifică”.

La rândul său, Helmut Burtscher-Schaden, biochimist la GLOBAL 2000 – Friends of the Earth Austria a declarat: „Ne așteptam ca autoritățile să analizeze mai atent studiile producătorilor de glifosat. Multe dintre ele sunt învechite. Cu toate acestea, este șocant să observăm că autoritățile au repetat concluziile procedurilor de aprobare anterioare, în modul „copy-paste”, Comisia UE apără acum această practică inacceptabilă.

În ianuarie 2024, ONG-urile ClientEarth, Générations Futures, GLOBAL 2000, PAN Germania, PAN Țările de Jos și PAN Europa au trimis Comisiei Europene o cerere oficială de revizuire internă. Ei au cerut revizuirea reaprobării glifosatului – un pesticid dăunător – pe baza unei descrieri ample a numeroaselor defecte în activitatea agențiilor UE, și anume Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA). În plus, Comisia Europeană a ignorat o serie de lacune majore de date identificate de EFSA, care nu sunt în conformitate cu Regulamentul privind pesticidele (CE) 1107/2009.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.