Sus

Războiul comercial dintre China și Statele Unite se mută în „câmpul” dronelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Războiul comercial dintre China și Statele Unite se mută în „câmpul” dronelor

Războiul comercial dintre China și Statele Unite se mută în „câmpul” dronelor

Războiul comercial dintre Statele Unite și China ar putea afecta și companiile agricole americane. Național Defense Authorization Act e emis un amendament aflat în dezbatere în Parlamentul american care riscă să scoată în afara legii dronele DJI (Da Jiang Innovations) chineze, deoarece, potrivit unor analiști, dronele ar colecta date sensibile care ar fi apoi transmise ilegal Chinei.

În cazul în care noua lege ar fi adoptată, fermierii americani nu ar mai putea cumpăra drone de la gigantul chinez și chiar și aparatele pe care le dețin în prezent ar putea fi retrase. Este vorba despre o eventualitate care sperie mulți fermieri, care în prezent nu se pot baza pe drone fabricate în SUA.

Recent, la Washington, propunerea de lege Counterging CCP Dronea Act a fost adăugată ca amendament ca amendament la Național Defense Authorization Act (NDAA). Amendamentul propune, printre altele, crearea unei „liste acoperite” de companii producătoare de drone care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite. Prin urmare, acestor companii nu li se poate acorda o licență de către Comitetul Federal de Comunicare (Federal Communication Commitee), ceea ce înseamnă că nu pot opera în SUA.

Countering CCP Drones Act fusese deja propus Parlamentului SUA anul trecut, dar fără succes. În schimb, decizia de a-l include în NDAA ar trebui să faciliteze aprobarea acestuia, cu consecințe potențial foarte importante pentru fermierii din SUA. Potrivit promotorilor legii, mărcile de drone precum DJI reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, fiind capabile să colecteze date sensibile și, prin urmare, ar opera ca „spioni” pe teritoriul american în numele unor terți.

Mai exact, apar trei obiecții referitoare la dronele DJI:
Dronele, fiind echipate cu camere RGB și senzori multispectrali, ar putea colecta date despre calitatea terenului utile terților. Potrivit unui raport de la Homeland Security, Departamentul de Interne al SUA, „este probabil ca guvernul chinez să folosească informațiile obținute de la sistemele DJI ca o modalitate de a evalua activele pe care intenționează să le achiziționeze, de exemplu, un mare producător de vin din California a achiziționat o dronă DJI pentru a-și monitoriza podgoriile. La scurt timp după aceea, unele companii chineze au început să cumpere podgorii în aceeași zonă.

Al doilea motiv este mai mult legat de spionaj. Dacă suficiente drone scanează recoltele din SUA, datele achiziționate ilegal și transferate în China ar putea fi folosite pentru a face prognoze de producție, care pot fi folosite ca un activ strategic atât din punct de vedere comercial, cât și geopolitic. De exemplu, să presupunem că dronele DJI colectează date despre sănătatea câmpurilor de porumb din SUA și că aceste date sunt folosite pentru a prognoza recolta. Ei bine, guvernul chinez sau companiile private ar putea acționa pe piețe pentru a cumpăra sau a vinde porumb pe baza unor astfel de informații privilegiate.

Apoi, există un al treilea motiv pentru care marca chinezească a intrat în vizorul Washingtonului: unii au ridicat ipoteza că, odată în zbor, dronele DJI ar putea fi „deturnate” și controlate de la distanță de terți, devenind astfel potențial periculoase pentru lucruri și oameni.

Replica celor de la DJI nu s-a lăsat așteptată prea mult, chinezii considerând toate aceste acuzații ca fiind nefondate și având drept scop perturbarea echilibrului pieței libere. Într-o declarație trimisă la AgFunderNews, DJI Technologies a declarat că se angajează să colaboreze cu parlamentarii din SUA pentru „a se asigura că deciziile se bazează pe calitatea și siguranța produselor noastre, mai degrabă decât pe țara de origine a companiei”. Compania din Shenzhen a adăugat apoi: „Acțiunile întreprinse împotriva DJI sugerează protecționism și subminează principiile concurenței loiale și ale pieței libere. Countering CCP Drones Act riscă să creeze un precedent periculos, în care acuzațiile nefondate și sentimentele xenofobe dictează politicile publice, punând potențial în pericol bunăstarea economică a Statelor Unite.”

Guvernul SUA, atât cel al lui Trump, cât și cel al lui Biden, a purtat un război comercial cu China, acuzată de comportament incorect la nivel comercial, precum și de spionaj prin dispozitivele pe care le vinde în Statele Unite. Smartphone-urile de la celebra companie Huawei sunt supuse restricțiilor în SUA, iar companiile americane trebuie să primească permisiunea specială pentru a face afaceri cu compania asiatică. Și celebra rețea de socializare TikTok este, de asemenea, în vizorul autorităților de reglementare din SUA. Pe scurt, se pare că dronele DJI sunt doar cea mai recentă piesă dintr-un război politico-comercial de anvergură dintre China și Statele Unite.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.