Aproximativ 15% din terenul arabil al lumii conține metale grele
Între 14 și 17% din terenul arabil al lumii este contaminat cu cel puțin un metal greu, potrivit unui studiu publicat în revista Science în data de 17 aprilie 2025. Această poluare reprezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, avertizează oamenii de știință.
Pornind de la analiza eșantioanelor și instrumente de inteligență artificială (IA), cercetătorii au estimat că, la nivel global, între 14 și 17% din terenurile agricole sunt contaminate cu cel puțin un metal și au estimat că între 900 de milioane și 1,4 miliarde de oameni trăiesc în zone cu risc ridicat. Autorii studiului au identificat în special un „coridor”, care parcurge sudul Europei până în sudul Asiei, trecând prin Orientul Mijlociu.
După ce au probat fiabilitatea datelor studiate, fiind excluse, de exemplu, eșantioanele din studiile axate în mod specific pe siturile contaminate – oamenii de știință au căutat să evidențieze regiunile cele mai afectate ale lumii. Pentru a realiza acest lucru, echipa condusă de Deyi Hou, specialist în științe ale mediului la Universitatea Tsinghua din China, s-a concentrat pe zonele în care nivelurile a cel puțin un metal – din șapte testate, inclusiv arsenic și cadmiu – erau peste pragurile recomandate pentru uzul agricol și sănătatea umană. Aceste metale sunt de fapt toxice în doze variabile pentru oameni, faună și floră și pot contamina diverse ecosisteme prin intermediul lanțurilor de alimentație și al apei.
Contaminarea poate fi de origine naturală, inclusiv de origine geologică – metalele fiind prezente în mod natural în roci în concentrații variabile – și/sau legată de activitatea umană, cum ar fi deversările din industrie, agricultură sau chiar minerit. Din cauza lipsei de date în mai multe domenii, în special în Africa, rezultatele acestui studiu sunt însă „insuficiente” pentru a permite implementarea unor programe specifice de atenuare a riscurilor, avertizează autorii, și reprezintă mai degrabă un „avertisment pentru factorii de decizie și fermieri”.
Potrivit lui Wakene Negassa, chimist pedologic la Institutul James Hutton (Scoția), „adevărata amploare a poluării solului la nivel global” ar putea „depăși cu mult ceea ce este prezentat de autori, din cauza disponibilității limitate a datelor și a unei probabile subestimări”.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.