Sus

EFSA nu mai vede cu ochi buni substanța activă clorpirifos

Agroind Cauaceu SA / Articole  / EFSA nu mai vede cu ochi buni substanța activă clorpirifos

EFSA nu mai vede cu ochi buni substanța activă clorpirifos

Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), clorpirifos nu mai întrunește „criteriile necesare” pentru reînnoirea licenței. EFSA invocă „preocuparea pentru eventualele efecte genotoxice, precum și efectele neurologice survenite în cursul dezvoltării” acestui insecticid.  

EFSA estimează că substanța activă clorpirifos, conținută în numeroase insecticide autorizate în Uniunea Europeană, nu mai întrunește criteriile cerute de legislație pentru reînnoirea autorizației pe teritoriul Uniunii Europene, se specifică într-un comunicat de presă publicat în data de 2 august 2019.  

Comisia Europeană urmează să propună statelor membre să nu mai reînnoiască autorizația acordată pentru clorpirifos, un insecticid destul de controversat, după ce a publicat vineri, 2 august, un aviz negativ al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, a anunțat un purtător de cuvânt. „Comisia va prezenta statelor membre o propunere pentru sistarea reînnoirii autorizației pentru substanțele active” – este vorba despre clorpirifos și cloripifos-metil.

Clopirifos este un insecticid a cărui licență în Uniunea Europeană expiră la sfârșitul lunii ianuarie 2020 și este obiectul unei evaluări științifice realizată de EFSA. Acest studiu nu este încă finalizat, declară EFSA, dar Autoritatea afirmă deja că substanța activă „nu corespunde criteriilor cerute de legislația pentru reînnoirea autorizației în Uniunea Europeană”.  

Comisia Europeană, care controlează comitetele de experți ce trebuie să studieze cererile de autorizare în materie de pesticide, a cerut EFSA să furnizeze o primă evaluare a rezultatelor despre sănătatea umană, explică Autoritatea. „EFSA a identificat probleme referitoare atât la posibilele efecte genotoxice cât și la efectele neurologice din timpul dezvoltării, susținute de date epidemiologice ce indică efecte asupra copiiilor”, spune EFSA. „Aceasta înseamnă că nu poate fi fixat nicun grad de expunere sigur – sau de valoare de referință toxicologică – pentru această substanță activă”.

La jumătatea lunii iunie, mai multe cotidiene europene au subliniat că această substanță activă este foarte prezentă în Europa în ciuda indicațiilor referitoare la toxicitatea sa, iar o sursă din cadrul Comisiei Europene a indicat că va fi pusă în practică o cerere de ne-reînnoire a acestei substanțe. După ce a a fost lansată pe piață în anul 2005, în cadrul unei proceduri diferite, căci EFSA se afla la începuturile ei pe atunci, Autoritatea Europeană a efectuat de atunci mai multe teste ce au scos la iveală anumite riscuri. La jumătatea lunii iunie, EFSA a declarat că evaluarea pe care o face acum include un studiu recent realizat în Statele Unite, studiu care demonstrează o „creștere a frecvenței autismului și leziuni cerebrale precoce la copii expuși la clorpirifos înainte de naștere”.

Opt țări din Uniunea Europeană au interzis deja pe teritoriul lor produsele ce conțin clorpirifos. Pentru a fi comercializată în Uniunea Europeană, orice substanță activă trebuie să fie autorizată de către o comisie de experți compusă din reprezentanții statelor membre și condusă de Comisia Europeană. Apoi, fiecare țară este responsabilă de autorizarea sau neautorizarea produselor ce conțin această substanță activă.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.