Sus

Europenii sunt convinși de importanța majoră a agriculturii

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Europenii sunt convinși de importanța majoră a agriculturii

Europenii sunt convinși de importanța majoră a agriculturii

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, „nivelul de conștientizare al cetățenilor cu privire la politica agricolă comună (PAC) este la cel mai înalt nivel din 2007”, spune Comisia Europeană într-un comunicat de presă din 9 ianuarie 2025. 78 % din europenii chestionați în 2024 în cele 27 de state membre spun că sunt la curent cu politica agricolă comună (PAC), și mai mult de trei sferturi (77%) consideră că PAC își îndeplinește rolul de a asigura o aprovizionare stabilă cu alimente în orice moment.

Cetățenii noștri au încredere în politicile noastre de a ajuta fermierii să furnizeze alimente sigure, să adopte practici ecologice și să stimuleze ocuparea forței de muncă în zonele rurale”, a declarat comisarul pentru Agricultură și Alimentație Christophe Hansen, citat în comunicatul de presă al Comisiei Europene. După cum arată rezultatele sondajului, totuși, românii aprobă contribuțiile PAC într-o măsură mai mică decât europenii în ansamblu.

În ceea ce privește prioritățile și așteptările, majoritatea respondenților au declarat că este important să se asigure o aprovizionare cu alimente stabile în Uniunea Europeană în orice moment (94%), să se asigure prețuri rezonabile la alimente pentru consumatori (92%), să se asigure un management durabil al resurselor naturale (91%) și consolidarea rolului fermierului în lanțul alimentar (90%).

Sondajul relevă, de asemenea, că respondenții au o părere bună despre fermieri. Majoritatea (92%) cetățenilor europeni spun că agricultura și zonele rurale sunt importante pentru viitorul nostru, chiar „foarte importante” pentru 52% dintre ei. Majoritatea europenilor consideră că agricultura este importantă pentru viitorul nostru. Alocarea a 30% din bugetul Uniunii Europene pentru sprijinirea financiară a agriculturii este o sumă „corectă” pentru 56% dintre europeni, „adică o creștere cu zece puncte procentuale din 2022 și cel mai ridicat nivel din 2013”, subliniază Comisia Europeană. Cu toate acestea, 27% dintre europeni consideră că acest ajutor este „prea puțin”. Și 86% dintre aceștia sunt de acord că „PAC aduce beneficii tuturor cetățenilor europeni și nu doar fermierilor”.

Deși 62% dintre cetățeni cred că agricultura a avut deja o contribuție majoră la lupta împotriva schimbărilor climatice, chiar mai mulți (75%) sunt de acord că fermierii „trebuie să schimbe modul în care produc pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, chiar dacă aceasta înseamnă că agricultura UE va fi mai puțin competitivă”.

Acordurile comerciale ale Uniunii Europene sunt văzute de cei intervievați ca un avantaj în favoarea agriculturii și a consumatorilor europeni. Mai precis, 76% sunt de acord că aceste acorduri asigură diversificarea piețelor și a aprovizionării cu produse agricole în Uniunea Europeană.
Peste șapte din zece persoane consideră că aceste acorduri comerciale îmbunătățesc exporturile agricole ale Uniunii Europene la nivel mondial (73%) și că promovează standardele europene de muncă și de mediu, inclusiv bunăstarea animalelor pentru producția agricolă din alte țări (71%).

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.