Sus

MADR: Proiect dedicat monitorizării tratamentelor cu neonicotinoide

Agroind Cauaceu SA / Articole  / MADR: Proiect dedicat monitorizării tratamentelor cu neonicotinoide

MADR: Proiect dedicat monitorizării tratamentelor cu neonicotinoide

Apărute încă de jumătatea anilor ’90, neonicotinoidele sunt un ansamblu de șapte insecticide sistemice (acetamipirid, clotianidin, imidacloprid, tiacloprid, tiametoxam, nitenpyram și dinotefuran), care sunt cele mai utilizate în întreaga lume. Substanța numită „sistemică” este absorbită de plantă și se propagă în toate țesuturile, inclusiv în polen. Fie că este vorba despre porumb, grâu, floarea soarelui, rapiță sau pomi fructiferi, neonicotinoidele sunt utilizate pentru a curăța culturile de viermi sârmă, gândaci sau afide.

Trei dintre aceste neonicotinoide, considerate periculoase pentru albine (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam), sunt deja supuse restricțiilor de utilizare în Uniunea Europeană urmând să fie interzise total după votul de vineri, 27 aprilie, acordat de majoritatea statelor membre. Interdicția intră în vigoare la sfârșitul anului 2018 și este destinată protejării coloniilor de albine, dar cu care nu sunt de acord agricultorii care cer mai mult timp pentru dezvoltarea de alternative.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat azi, 28 septembrie 2018, că finanțează proiectul sectorial ADER 4.1.5 „Realizarea unui sistem de monitorizare şi cuantificare a efectelor tratamentului seminţelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam) la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agropedoclimatice specifice ţării noastre”.

Echipa proiectului este formată din 5 parteneri, astfel: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor (conducător de proiect), Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Pitești, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea și Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură.

„Proiectul vine în sprijinul fermierilor pentru asigurarea unor recolte superioare cantitativ şi calitativ şi, în același timp, pune la dispoziţia autorităţilor cercetări aprofundate referitoare la efectele tratamentului semințelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin, tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță, precum şi influenţa acestor tratamente asupra producției agricole și a populațiilor de Apis mellifera, în condițiile agro-pedoclimatice specifice zonelor din sudul țării, dealurile subcarpatice și centrul Moldovei, zone în care culturile menționate ocupă suprafețe importante,” se arată în comunicatul de presă al MADR.

Pe lângă stabilirea eficacităţii insecticidelor aplicate în tratamentul chimic al seminţei pentru combaterea dăunătorilor de sol (Tanymecus dilaticollis, Agriotes sp., Phyllotreta sp. și Psilliodes sp.), în cadrul proiectului s-au efectuat și o serie de analize pentru determinarea nivelului de reziduuri de insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam), atât în plante, cât și în produse ale stupului. Conform datelor preliminare, în urma analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin și tiametoxam, rezultă faptul că în majoritatea probelor analizate, cantitățile de reziduuri au fost sub limita cuantificabilă.

„Cercetările pentru clarificarea efectelor neonicotinoidelor asupra albinelor în România necesită pe mai departe investigații foarte complexe, în special prin studii de caz, în condiții reale de depopulări și mortalități de familii de albine la culturile vizate.Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în vedere aplicarea legislației europene în materie, cu preocupare pentru protejarea în aceeași măsură a veniturilor apicultorilor și a fermierilor. Autoritatea Națională Fitosanitară este atentă la toate instrumentele existente la nivelul Uniunii Europene, iar prin acțiunile sale nu urmărește decât respectarea legislației, punând pe primul plan producătorii agricoli, beneficiarii serviciilor noastre,” se arată în încheierea comunicatului de presă al MADR.

Vă amintim că, între statele Uniunii Europene, Franța a interzis încă de la 1 septembrie 2018 nu mai puțin de cinci neonicotinoide: acetamipirid, clotianidin, imidacloprid, tiacloprid și tiametoxam.

Sursa: Agrotrend

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.