Protecția plantelor: propunerile Copa-Cogeca pentru evitarea „celor mai grave scenarii”
Într-un comunicat de presă publicat în 23 iunie 2025, Copa-Cogeca a propus Comisiei Europene „patru principii de bază” privind problemele de protecție a plantelor. Aceste principii „ar putea ajuta la evitarea scenariilor cele mai negative, oferind în același timp perspective fermierilor și părților interesate din sector”, consideră sindicatul, care reprezintă fermierii europeni și cooperativele acestora.
Dacă contextul european nu se schimbă, „toate producțiile agricole majore de pe continent s-ar putea afla într-un impas total”, consideră aceștia. Sindicatul speră să vadă aceste propuneri încorporate în „pachetul de măsuri de simplificare anunțat pentru toamna anului 2025”.
1. Revizuirea metodei de reevaluare
Pentru Copa-Cogeca, metoda de reautorizare a substanțelor active trebuie revizuită, pentru a „reveni la o abordare care să ia în considerare mai echitabil raportul cost-beneficiu/riscuri. Prea multe substanțe active sunt eliminate de pe listă din motive care, în opinia noastră, nu se bazează suficient pe știință sau pe o analiză a riscurilor”.
2. Promovarea alternativelor
Sindicatul declară în acest scop că „trebuie să sprijinim, să promovăm și să accelerăm autorizarea alternativelor, cum ar fi agenții de control biologic și/sau noile tehnici genomice.” Întrucât cercetarea și dezvoltarea necesită timp, Copa-Cogeca subliniază necesitatea de a lua în considerare „aranjamente tranzitorii practice pentru a evita crearea de blocaje multiple”.
3. Sprijinirea fermierilor inovatori
„Trebuie să sprijinim inițiativele de asistență agronomică și tehnică pentru fermierii care adoptă noi metode de protecție a culturilor”, consideră sindicatul.
4. Consolidarea protecției standardelor europene
Copa-Cogeca consideră, de asemenea, că este esențial să „consolidăm, pe cât posibil, protecția standardelor europene în politica noastră comercială”. Fără aceasta, „ne vom confrunta din ce în ce mai mult cu «scurgeri de informații fitosanitare»”, consideră sindicatul. Acesta este un „punct crucial deja recunoscut în viziunea Comisiei”.
„În această privință, ca și în multe altele din domeniul agricol, în următoarele luni, Europa își pune la mezat viitorul, precum și propria securitate alimentară. Dacă nu putem avea grijă de culturile noastre, nu va mai rămâne niciun produs despre care să spunem „Poftă mare, este din Europa!”. Între dogmatismul politic și un status quo nesustenabil, există o cale de urmat rezonabilă, care poate fi definită prin luarea unor decizii pragmatice și angajarea în dialog cu reprezentanții agriculturii,” se arată în finalul comunicatului de presă.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.