Sus

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale arabile

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale arabile

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale arabile

Ministerul ucrainean al Agriculturii a anunțat luni, 13 iunie 2022, că țara a pierdut „un sfert din terenurile sale arabile” în regiunile din sud și est de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, informează AFP. Această situație nu amenință însă securitatea alimentară a țării, întrucât consumul a scăzut în ultimele luni.

„În ciuda pierderii a 25% din terenul arabil, structura culturilor semănate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul” populației ucrainene, a declarat într-o conferință de presă ministrul adjunct al Agriculturii Taras Vysotsky. Potrivit acestuia, „consumul a scăzut și din cauza deplasărilor [populației] masive și a migrației externe”.

Peste șapte milioane de ucraineni sunt strămutați în interiorul țării, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). În plus, 7,3 milioane au fugit în străinătate, mai mult de jumătate dintre ei în Polonia. În ciuda pierderii semnificative de teritoriu, aflat acum în mâinile rușilor, „actuala structură a terenurilor cultivate nu constituie o amenințare la adresa securității alimentare în Ucraina”, a asigurat Taras Vysotskiï presei. „Fermierii ucraineni au reușit să se pregătească relativ bine pentru semănat înainte de începerea războiului”, a adăugat el. „În februarie, Ucraina importase deja circa 70% din îngrășămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare și aproximativ o treime din cantitatea de combustibil necesară” pentru semănat, a detaliat ministrul adjunct al Agriculturii.

Ocuparea rusă a mai multor regiuni ucrainene și blocarea cerealelor impusă de flota rusă în Marea Neagră i-a obligat însă pe fermierii ucraineni să schimbe atât semănăturile cât și cantitatea semănată. Ucraina avea peste treizeci de milioane de hectare de teren arabil înainte de război, potrivit ONG-ului World Data Center-Ukraine.

Dacă consecințele invaziei rusești pentru piața internă ucraineană par limitate în viziunea ministrului adjunct al Agriculturii, imposibilitatea exportului cerealelor în țări străine ridică temeri cu privire la „un uragan de foamete” în lunile următoare, potrivit ONU. „În prezent, sunt blocate între 20 și 25 de milioane de tone de cereale și în această toamnă această cifră ar putea crește la 70-75 de milioane de tone”, a avertizat pe 6 iunie 2022 președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a cărui țară era al patrulea exportator mondial de grâu și porumb înainte de invazia rusă. Conflictul ruso-ucrainean este, de fapt, și unul între două superputeri de cereale, Rusia și Ucraina reprezentând împreună 30% din exporturile mondiale de grâu. Acest conflict a determinat creșterea prețurilor cerealelor și petrolului, prețurile depășindu-le pe cele atinse în timpul „Primăverii Arabe” din 2011 și al „revoltelor alimentare” din 2008.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.