Uniunea Europeană vrea să taxeze îngrășămintele rusești din iulie 2025
Parlamentul European a aprobat joi o suprataxă pentru milioanele de tone de îngrășăminte importate anual din Rusia în Europa, în ciuda temerilor fermierilor legate de creșterea prețurilor la nivel mondial. Această nouă etapă a impasului dintre Moscova și Bruxelles a fost susținută de majoritatea stângii, centrului și dreptei (411 voturi pentru, 100 împotrivă și 78 abțineri), în timp ce extrema dreaptă s-a opus.
Guvernul rus a condamnat măsura. Europenii „se împușcă singuri în picior” și „vor ajunge să aibă îngrășăminte mai scumpe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Începând din iulie, Uniunea Europeană va introduce suprataxe vamale și le va crește treptat până în 2028, pentru a întrerupe fluxul de îngrășăminte cu azot din Rusia și aliatul său Belarus.
La mai bine de trei ani de la invazia Ucrainei, trebuie să încetăm să „alimentăm mașina de război a lui Vladimir Putin” și să „limităm dependența fermierilor europeni de îngrășămintele rusești”, cere europarlamentarul leton Inese Vaidere (PPE, dreapta), raportor al acestui text. Uniunea Europeană a importat 6,2 milioane de tone de îngrășăminte rusești în 2024 și deja aproape 2,5 milioane de tone de la începutul anului 2025, reprezentând un sfert din importurile sale în acest domeniu. „Originea rusă este cea mai competitivă din punct de vedere al prețului”, iar logistica de livrare este „bine stabilită”, spune Dominique Dejonckheere, director executiv la Copa-Cogeca, organizația sindicatelor agricole europene.
Prin intermediul suprataxelor, Europa vrea să împiedice Rusia să își folosească îngrășămintele pentru a exporta gaze naturale, principala materie primă pentru fabricarea acestor îngrășăminte cu azot. Bruxelles vizează în primul rând o creștere a producției europene, deci o mai mare independență. Impozitarea îngrășămintelor rusești este, de asemenea, aplaudată de industriașii Uniunii Europene. „Timpul presează. De trei ani cerem UE să acționeze”, spune Tiffanie Stephani de la Yara, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din Europa. „Importurile rusești au avut un impact masiv” cu „presiune” asupra prețurilor, consideră ea.
UE va trebui acum să-i liniștească pe fermierii care sunt alarmați de o posibilă explozie a prețurilor pe întreaga piață. Această taxă ar putea fi „potențial devastatoare”, a declarat Copa-Cogeca. „Fermierii europeni nu trebuie să devină victime colaterale” în situația geopolitică, mai declară organizația. Comisia Europeană asigură însă că au fost luate toate măsurile de precauție pentru ca piața să nu fie afectată. Executivul european insistă asupra caracterului progresiv al măsurii, pe o perioadă de trei ani. Și promite să intervină dacă prețurile cresc. În caz de inflație, Comisia ar putea suspenda taxele vamale pentru îngrășămintele provenite din alte regiuni pentru a compensa: Asia Centrală, Statele Unite, Trinidad – Tobago, Nigeria sau statele din Nordul Africii.
După ce s-a ars cu furia agricultorilor din 2024, Comisia Europeană va sta cu ochii în permanență pe această problemă. Executivul a făcut o serie de gesturi față de fermieri în ultimele luni, cum ar fi un plan prezentat la mijlocul lunii mai pentru simplificarea Politicii Agricole Comune prin relaxarea normelor de mediu.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.