Sus

20 de state europene cer menținerea bugetului PAC

Agroind Cauaceu SA / Articole  / 20 de state europene cer menținerea bugetului PAC

20 de state europene cer menținerea bugetului PAC

20 de state europene, între care și România, au cerut luni, 18 iunie, menținerea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC), pe care Comisia europeană vrea să-l reducă cu ocazia vitorului bugetul multianual.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea este nemulţumit de actuala alocare din Cadrul financiar multianual, pentru că aceasta „nu răspunde obiectivelor României, iar scăderea plafonului pe cei doi piloni din cadrul Politicii Agricole Comune şi modul de acordare a subvenţiilor îngrijorează fermierii români,” și continuă „plafonarea nu este sustenabilă pentru România. Aceasta va afecta profund performanţa la nivelul fermelor care asigură fondul de marfă necesar alimentării pieţei. Am folosit şi vom folosi mecanisme şi instrumente de stimulare, cele folosite până acum dând unele rezultate, dar acestea sunt departe de dimensiunea necesară.”

Un comunicat comun a fost publicat la finele lunii mai, în care Spania, Franța, Finlanda, Grecia, Irlanda și Portugalia deplângeau tăierile de subvenții propuse de Bruxelles pentru peioada 2021 – 2027. Acest demers a fost susținut în scris și de România, Polonia, Croația, Cipru, Cehia, Ungaria, Lituania, Luxemburg și Slovacia. Luni, într-o dezbatere publică între cei 28 de miniștri, Belgia, Letonia, Austria, Estonia și Slovenia au susținut verbal această cerere. Fără să adere la memorandum, Italia și noul său ministru, Gian Marco Centinaio, au estimat că fondurile prevăzute „nu sunt adecvate”.

Scăderea propusă „ar aduce un risc fără precedent în ceea ce privește viabilitatea exploatărilor agricole europene, a veniturilor agricultorilor și a capacităților acestora de a răspunde cererilor cetățenilor pentru o alimentație sănătoasă, durabilă, abordabilă și de calitate, a protecției mediului și adaptării la schimbările climatice”, se arată în memorandum.

Vă amintim că, la începutul lunii mai, Comisia a propus scăderea cu 5% a bugetului dedicat PAC pentru perioada 2021 – 2027, cu un total de 365 miliarde de euro, dar sunt unele voci care se tem de tăieri mai severe ale acestui buget. De partea sa, Comisia susține că această propunere este „justă și rațională” în momentul în care UE va pierde unul dintre principalii contribuabili la bugetul său, Regatul Unit, și va avea în vedere noi priorități, cum sunt protecția frontierelor, apărarea, uniunea monetară.

„Fără o creștere a bugetului, singura modalitate de a crește din nou bugetul PAC este în detrimentul altor politici. Nu este o decizie pe care să o ia Comisia europeană, ci mai degrabă Consiliul și Parlamentul Europei”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan. „Desigur, aș fi foarte fericit să văd o creștere a bugetului PAC, și în acest sens, iau notă de apelul lansat de statele europene, dar nu eu sunt cel care trebuie convins”, a adăugat comisarul irlandez.

Sursa: Agrotrend

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.