Sus

444 milioane euro rambursate agricultorilor europeni. Pentru România sunt necesare clarificări

Agroind Cauaceu SA / Articole  / 444 milioane euro rambursate agricultorilor europeni. Pentru România sunt necesare clarificări

444 milioane euro rambursate agricultorilor europeni. Pentru România sunt necesare clarificări

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 28 noiembrie 2018, că va rambursa agricultorilor europeni 444 milioane euro, sumă provenită din „rezerva de criză agricolă” ce nu a fost utilizată în 2018. Din păcate, agricultorii români așteaptă clarificări, România fiind singura țară membră a Uniunii Europene care nu apare în listă.

„Comisia Europeană va rambursa 444 milioane euro agricultorilor europeni”, anunță instituția europeană într-un comunicat de presă. Această sumă a fost dedusă din plățile directe pentru anul 2018, în cadrul PAC, în scopul creării rezervei de criză agricolă pentru acest an.

În ciuda mai multor situații de criză climatică în 2018, în special condițiile meteorologice extreme din timpul verii, Uniunea Europeană nu a considerat necesară deblocarea rezervei de criză pentru susținerea imediată a agricultorilor.

„Măsurile de susținere suplimentare luate pentru a face față situației dificile de pe piața anumitor sectoare au fiost finanțate din bugetul PAC. Pentru a ajuta agricultorii să depășească consecințele cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile din această primăvară și vară au fost întreprinse alte măsuri ce includ derogări de la anumite condiții legate de plățile ecologice și de plăți avansate mai mari pentru anul 2019,” precizează Comisia.

Agricultorii francezi sunt cei care au avut cea mai mare contribuție la alimentarea acestei rezerve de criză agricolă europeană: din cele 444 milioane euro, 90 milioane vor fi rambursate agricultorilor din Hexagon, urmând ca agricultorii germani să primească 59 milioane euro, spaniolii 56,6 milioane euro, italienii 37 milioane euro, iar englezii 39,6 milioane euro.

„Pentru a se garanta că rambursarea respectivelor credite neutilizate către beneficiarii finali ca urmare a aplicării disciplinei financiare rămâne proporțională cu suma ajustării corespunzătoare disciplinei financiare, este adecvat ca sumele aflate la dispoziția statelor membre pentru rambursare să fie stabilite de către Comisie. Totuși, în cazul României, este necesară o clarificare suplimentară a sumei cu privire la pragul de 2 000 EUR care se aplică disciplinei financiare în conformitate cu articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Așadar, în scopul bunei gestiuni financiare, nu ar trebui să se pună la dispoziția României nicio sumă pentru rambursare în această etapă”, se arată în documentul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa: Agrotrend

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.