Principalele verigi tehnologice la cultura rapitei de toamna
Principalele verigi tehnologice la cultura rapitei de toamna
- Rotatia culturii
Este necesar un asolament de 3 – 4 ani, sau chiar 5 – 6 ani, daca avem o infestatie puternica cu spori de putregai alb. Intre cele mai bune premergatoare amintim cerealele paioase (toamna si primavara), precum si mazarea si borceagul. Ca premergatoare medii, putem considera hibrizii timpurii de porumb. Este exclus sa folosim ca premergatoare soia si floarea-soarelui, si nu se practica monocultura.
Diferentele de productie in functie de premergatoare pot fi urmatoarele:
- Dupa cereale: 3500 – 4000 kg
- Dupa porumb: 2500 – 3200 kg
- Fertilizarea
Rapita este planta ce valorifica cel mai bine ingrasamintele chimice aplicate, chiar si substantele nutritive din staturile mai profunde. Fertilizarea la rapita se face in toamna, la pregatirea patului germinativ:
– Dupa cereale paioase: 20 – 30 N/ha, 40 – 60 kg P2O5/ha, 50 – 60 kg K2O/ha si 20 – 30 kg SO3/ha
– Dupa porumb timpuriu: 40 – 60 kg N/ha, 50 – 70 kg P2O5/ha, 60 – 70 kg K2O/ha si 30 – 40 kg SO3/ha.
Primavara, la desprimavarare se aplica 60 – 80 kg N/ha (ureic – eliberare prelungita), 20 – 30 kg SO3/ha sau 50 – 60 kg SO3/ha daca nu s-a aplicat toamna. La alungirea tijei, de la mijlocul la sfarsitul lunii aprilie, in functie de nivelul precipitatiilor, se aplica 30 – 50 kg N/ha (benefic – CaO,MgO). Odata cu tratamentele de combatere a bolilor si daunatorilor sunt foarte importante ingrasamintele foliare minerale si organice, benefic B, Mn, Mo.
- Lucrarile solului
Cea mai importanta veriga este pregatirea terenului. Aceasta se face pentru seminte mici, semanate mai la suprafata, pentru ca altfel au o rasarirea mai grea. Epoca optima a semanatului este o perioada mai calda a anului, fara prea multe ploi. Patul germinativ trebuie sa fie asezat, maruntit, nivelat, cu acumularea apei in sol si evitarea pierderii acesteaia. Pe un sol reavan, aratura se face la 20 – 25 cm, in timp ce pe un sol mai uscat, se procedeaza la scarificare mai usoara (+ tavalug), la 18 – 24 cm, iar pe un sol uscat, prelucrarea patului germinativ se face cu superdiscuri + tavalugi, la 14 – 16 cm (2 lucrari in diagonale inverse).
Terenul trebuie sa fie pregatit pentru semanat pana la data de 15 – 20 iulie, ca sa nu pierdem apa din sol si sa o acumuleze pe cea provenita din eventualele ploi. Prin nivelare, maruntire si asezare reducem suprafata de evaporatie si pierderea umiditatii. In cazul in care avem eventuale imburuienari, combaterea se face cu erbicide totale: 2 – 3 l/ha, fara a mobiliza solul, astfel evitam pierderea apei.
Pe terenurile prost structurate, tasate, este obligatorie o scarificare adanca, de 40 – 60 cm, pentru a se evita stagnarea apei, rapita fiind foarte sensibila la acest fenomen.
- Semanatul
Norma de samanta este in functie de MMB: 2,5 – 4,5 kg/ha (45 – 55 bg/mp). Intarzierea semanatului pana in intervalul 20 septembrie – 10 octombrie duce la o majorare cu 15 – 20% a cantitatii.
Epoca de semanat este in functie de vigoarea hibrizilor (25 august – 10 septembrie – hibrizi cu o vigoare mai slaba la rasarire. Din 10 septembrie – 1 octombrie, hibrizi cu o vigoare puternica dupa rasarire). La formele de primavara, urgenta 1 este 25 februarie – 10 martie. Adancimea de semanat este de 2 – 4,5 cm, in functie de umiditatea solului:
– 2 – 3 cm pe un sol reavan, umed in profunzime
– 3,5 – 4,5 cm pe un sol mai uscat: 4 – 6 mm de ploaie duce la incoltire si la uscarea boabelor, in schimb, 8 – 10 mm ne ofera siguranta rasaririi si dezvoltarea in primele faze de vegetatie (plantulele).
Lucrarile de ingrijire specifice
Eliminarea stagnarilor de apa (iarna si primavara): rapita este foarte sensibila si este nevoie de pluguri speciale sau de mijloace manuale.
- Combaterea buruienilor
Varianta Clearfield:
- Imazamox: o singura trecere pentru monocotiledonate (inclusiv samulastra) si dicotiledonate (inclusiv crucifere salbatice: mustar, ridiche). La 2 – 6 (7) frunze ale rapitei, in functie de starea de imburuienare cu dicotiledonate si nivelul de rasarire a samulastrei, se utilizeaza Cleranda 2l/ha + adj Dash 2l/ha si Cleravo 2l/ha + adjuvant Dash 2l/ha.
Varianta clasica:
– Erbicidare preemergenta pentru dicotiledonate: produse pe baza de metazaclor, dimetaclor + clomazon (traista ciobanului, turita), etametsulfuron.
– Erbicidare postemergenta timpurie (2 – 3 frunze), fara clomazon.
– Combaterea samulastrei de paioase si a monocotiledonatelor anuale se face in functie de starea de infratire: 0,8 – 1,5 lt/ha
– Erbicidare postemergenta, toamna sau primavara, dupa pornirea in vegetatie (reinfestari cu dicotile, erbicidare cu produse pe baza clopiralid, aminopiralid si picloram (Galera).
- Combaterea bolilor si daunatorilor
Tratamente fitosanitare:
T1 se aplica toamna la 4 – 6 frunze (nu mai tarziu!) si, cu acest tratament putem combate bolile si daunatorii:
– Boli combatute : putregaiul negru (Phoma) = patari pe frunze si tulpini. Putem utiliza produse pe baza de triazoli si cu rol de regulatori: Folicur Solo, Mystic, Orius = 0,5 – 0,6lt/ha sau special Caramba Turbo = 0,7lt/ha.
– Daunatori combatuti: puricii (tratament samanta sau stropiri in vegetatie cu insecticid de contact si ingestie), viespea (larvele rod, scheletuiesc intreaga planta), buha verzei (larva compromite cultura la un atac puternic).
T2 se aplica primavara la alungirea tijei si combate boli si daunatori:
– Bolile sunt combatute cu produse pe baza de triazoli, in doze sau combinatii: tebuconazol + prochloraz, protioconazol, propiconazol, difenoconazol. Intre bolile combatute amintim patarea bruna (phoma), precum si infectii primare de putregai alb, fainare si putregai cenusiu.
– Daunatorii sunt combatuti prin produse de contact si ingestie (folosim capcane specifice). Intre acestia amintim gargarita tulpinilor, care inteapa, depune ouale, iar larvele rod galerii in mijlocul tulpinii. Substante active folosite: lamda-cihalotrin, deltametrin, alfa cipermetrin, tau-fluvalinat.
T3 se aplica la inceputul infloritului pana la 50% flori in lan si este obligatoriu in anii ploiosi. Acest tratament combate boli si daunatori:
– Boli combatute: putregaiul alb (foarte periculoasa, duce la patarea frunzelor, florilor si silicvelor), cilindrosporioza (duce la imbatranirea silicvelor si la plesnire (scuturare) inainte de coacere.
– Daunatori combatuti: puricii inflorescentelor (se pun capcane la nivelul florilor, pentru ca acestia consuma organele florale) se pot combate cu insecticide de contact si sistemice, prietenoase cu albinele (acetamipird, tiacloprid); un alt daunator combatut este gandacul paros, care este foarte vorace, dificil de combatut si care consuma organele florale in totalitate. Acesta se combate utilizand doze duble de insecticide de contact si ingestie.
- Lucrari specifice culturii de rapita
In toamnele exagerat de lungi, se aplica un retardant specific, pe baza de clormequat clorura (1 litru la fiecare 2 frunze).
In cazul imburuienarilor tarzii sau in cel al buruienilor-problema (lipicioasa – gallium) este recomandata o erbicidare totala. Faza de erbicidare este atunci cand treimea superioara prezinta silicve galben-maronii turgescente, boabele sunt maronii, unele chiar negre. Pentru a impiedica scuturarea silicvelor este bine sa se aplice un sticker pe baza de polietilenglicol, cu rol de a preveni desfacerea silicvelor si scuturarea boabelor in cazul vanturilor mai puternice. Este bine ca recoltatul sa inceapa cand umiditatea boabelor este de 14 -15% ca sa nu ajungem la supracoacere, cand pierderile pot deveni semnificative. In cazul atacului de paduchi verzi (colonii pe silicve) se adauga un insecticid de contact.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.