Sus

Schimbările climatice amenință serios „grânarele” planetei!

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Schimbările climatice amenință serios „grânarele” planetei!

Schimbările climatice amenință serios „grânarele” planetei!

Principalele grânare ale planetei se află sub amenințarea condițiilor meteo extreme care pot lovi în același timp, cauzând o scădere dramatică a producțiilor cu consecințe extrem de riscante, avertizează două studii publicate luni, 9 decembrie 2019.

În anii 2007 – 2008, numeroase țări din Asia și Africa au cunoscut episoade de foamete după o creștere a cursului produselor agricole alimentare, mai ales a cerealelor, al căror preț aproape că s-a dublat la acea epocă. Schimbările climatice cu care ne confruntăm în ultimii ani fac să planeze amenințarea unor recolte simultane foarte slabe în regiunile principale de producție mondiale, care ar putea împiedica compensarea deficitelor unei părți a lumii prin importul din cealaltă parte a lumii, și cauza același tip de consecințe, în conformitate cu două studii publicate în revista Nature Climate Change și raportate de AFP.

În primul studiu, cercetătorii de la institutul IIASA, din Austria, au studiat cifrele de producție ale Agenției Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) referitoare la marile zone de producție (Europa, Statele Unite, Rusia, Argentina, India, China, Brazilia și Australia), care reprezentau, în anul 2012, 56% din producția mondială de grâu, 56% din producția mondială de porumb, 73% din cea de soia și 38% din cea de orez. Pentru culturile de grâu, porumb și soi, analiza arată o „creștere semnificativă a probabilității” de recolte slabe din cauza climei din mai multe regiuni producătoare în același timp, arată autorii acestui studiu.

În ceea ce privește cultura de soia, care suportă cu greu temperaturile ce depășesc 30 grade celsius, în 1,2% din zile acest prag a fost depășit în toate zonele de producție chineze, în același timp, în perioada 1967 – 1990, față de 18,4% cât s-a înregistrat în perioada 1991 – 2012. Dacă toate regiunile producătoare de soia din lume ar suferi asemenea fluctuații de temperatură în același timp, pierderile de producție s-ar putea ridica la 12,55 milioane de tone, față de 7,2 milioane de tone în anii 1988 – 1989, una dintre cele mai rele perioade înregistrate vreodată, în opinia autorilor studiului. „Șocurile climatice suferite de producția agricolă contribuie la creșterea prețurilor și la foamete, și ar putea declanșa și alte riscuri sistemice, cum sunt problemele politice sau chiar migrațiile”, avertizează autorul principal, Franziska Gaupp.

În cel de-al doilea studiu, cercetătorii de la Institutul pentru schimbările climatice din Potsdam (Germania), pun în gardă cu privire la un risc „multiplicat cu 20” de canicule simultana care afectează zonele de producție din emisfera nordică, din cauza modificărilor regimului de „curenți-jet” (jet stream), adică vânturi de altitudine mare care joacă un rol important în formarea depresiunilor atmosferice. Acestea sunt evenimente care ar putea atinge în același timp zone ce reprezintă până la un sfert din producția mondială, potrivit cercetătorilor.

„Vom vedea tot mai multă caniculă și tot mai severă, ce va lovi regiuni diferite în același timp. Acest fapt poate afecta disponibilitatea hranei nu numai în regiunile afectate, ci și în regiuni mai îndepărtate care pot înregistra penurii și creșteri de prețuri”, declară Jonathan Donges, unul dintre coautori.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.