UE confirmă obiectivul de 25% agricultură bio până în 2030
Miniștri europeni ai Agriculturii au dat undă verde planului de acțiune ce prevede consacrarea a cel puțin 25% din terenurile agricole ale Uniunii Europene agriculturii biologice până în anul 2030. În data de 24 martie 2021 Comisia Europeană adoptase planul de dezvoltare bio, iar acum acesta a fost aprobat. „Este vorba despre o abordare completă: obiectivul este acela de a consacra 25% din terenuri agriculturii biologice. Dar trebuie să promovăm și alimentația bio, dezvoltarea industriei de transformare a alimentelor bio, lărgirea piețelor”, a declarat comisarul european pentru Agricultură Janusz Wojciechowski, în cadrul unei conferințe de presă.
Fiecare guvern va trebui să adapteze un Plan Strategic Național, ceea ce înseamnă modul în care înțelege să aloce fondurile Politicii Agricole Comune. Reforma PAC, aprobată recent de cei 27, prevede un sistem de eco-scheme, prime ce recompensează agricultorii care respectă criteriile de mediu așa cum sunt definite la nivelul statelor membre. „Încurajăm statele să includă agricultura biologică în eco-scheme. Rămâne să vedem cât de multă ambiție vor avea în acest sens”, a mai anunțat comisarul european pentru Agricultură.
Planul adoptat propune și întărirea fondurilor pentru dezvoltarea rurală a PAC în favoarea culturilor bio, precum și mecanismele de asistență tehnică acordată agricultorilor și mai prevede, în egală măsură, promovarea activă a comercializării produselor bio, identificate printr-o siglă a Uniunii Europene, asigurând prezența acestora în farfuriile oamenilor și integrându-le în piețele publice.
Cum era de așteptat, ONG-urile ecologiste își păstrează circumspecția, considerând obiectivul de 25% prea puțin ambițios și exprimându-și îngrijorarea că, dincolo de latura bio, criteriile care condiționează eco-schemele nu sunt îndeajuns de stricte pentru a asigura dezvoltarea de practici durabile în agricultură.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.