Sus

Uniunea Europeană va planta 3 miliarde de arbori

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Uniunea Europeană va planta 3 miliarde de arbori

Uniunea Europeană va planta 3 miliarde de arbori

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 14 iulie 2021, că UE va planta 3 miliarde de arbori cu esențe rezistente la efectele încălzirii globale în scopul de a consolida rorul pădurilor în absorbția de carbon și protejarea industriei lemnului. „Pădurile joacă un rol vital, căci constituie adevărate pompe de absorbție a CO2 și resurse imense pentru biodiversitate”, declară executivul european în cadrul prezentării măsurilor preconizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a Uniunii Europene de 55% până în anul 2030.

Comisia a fost chemată la ordine de zece state membre, semnatarele unei scrisori prin care se denunță un proiect de strategie care „ignoră rolul multifuncțional al pădurilor și le reduce la considerații de mediu, fără să țină cont de aspectele socio-economice”. Vice-președintele Comisiei europene, Frans Timmermans, însărcinat cu pactul verde pentru Europa, nu a confirmat dacă intervenția celor zece state a contribuit la anunțurile prezentate miercuri: „secretele bucătăriei rămân secrete”, a spus el în cadrul conferinței de presă.

Comisarul pentru Agricultură, însă, Janusz Wojciechowski, a insistat asupra „caracterului multifuncțional al pădurilor. Strategia trebuie să vizeze în primul rând protecția contra despăduririlor. Dar trebuie să respecte și funcția economică a industriei lemnului care reprezintă mii de locuri de muncă și aspectele sociale ale pădurilor, amplasamente turistice și de relaxare”, a adăugat el. Propunerea prezentată miercuri vizează neutralizarea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru ansamblul sectorului agriculturii și al pădurilor prin creșterea capacității de absorbție a carbonului.

„Statele membre sunt obligate să contribuie la realizarea obiectivului colectiv de a reduce emisiile cu 310 milioane de tone de echivalent CO2 până în 2030 și vor trebui, până la finele primului semestru al anului 2024, să prezinte în planurile naționale de energie și climat intenționează să realizeze acest obiectiv”, se arată în comunicat.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.