Sus

FAO sună alarma cu privire la efectele foametei din cauza pandemiei de Covid-19

Agroind Cauaceu SA / Articole  / FAO sună alarma cu privire la efectele foametei din cauza pandemiei de Covid-19

FAO sună alarma cu privire la efectele foametei din cauza pandemiei de Covid-19

Pandemia de Covid-19 va avea efecte pe termen lung asupra siguranței alimentare mondiale, după ce a contribuit în 2020 la o creștere a numărului de persoane care se confruntă cu foametea, avertizează Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite.
Din păcate, este vorba despre o agravare a foametei în lume (+18% pe an!), cea mai importantă din ultimii 15 ani, care pare să compromită definitiv obiectivul fixat de ONU de a o eradica până în 2030. „În 2020, între 720 și 811 milioane de persoane din întreaga lume s-au confruntat cu foametea, ceea ce înseamnă cu cca. 118 milioane de persoane în plus față de anul 2019”, anunță FAO într-un document publicat cu ajutorul Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă, UNICEF, Programul alimentar mondial (WFP) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Mai bine de jumătate dintre aceste persoane subnutrite trăiesc în Asia (418 milioane), peste o treime în Africa (282 milioane) și 8% (60 milioane) în America Latină. Într-un interviu acordat AFP, Dominique Burgeon, directorul biroului FAO de la Geneva, a declarat: „observăm că cifrele au urcat cu repeziciune […] Înainte existau factori care au contribuit la această situație, legați în special de conflicte, de impactul schimbărilor climatice, de șocurile economice cu care se confruntau unele țări, toate acestea au fost exacerbate de pandemia de Covid-19”. Practic, 2,37 miliarde de persoane nu au avut acces la o alimentație adecvată de-a lungul anului 2020, ceea ce înseamnă cu 320 milioane de persoane mai mult față de 2019. În unele țări, în special în cele subdezvoltate, unde s-au luat măsuri contra propagării virusului, restricțiile de deplasare i-au împiedicat pe micii agricultori să-și trimită produsele în piețe, privând populația de hrana necesară subzistenței.

O altă problemă ridicată de raportul citat mai sus este că „înainte de pandemia de Covid-19 oricum nu eram pe punctul de a elimina foamea și toate formele de subnutriție din lume până în anul 2030. Azi, pandemia a făcut această sarcină mult mai dificilă”, estimează raportul, care continuă „22% (149 milioane) de copii cu vârste de mai puțin de cinci ani sunt afectați de un retard de creștere”, afecțiune din care vor deriva alte probleme de dezvoltare cognitivă.

Potrivit lui Dominique Burgeon, acest raport „trage un semnal de alarmă”: „Întâlnirile pe tematica sistemelor alimentare și a nutriției ce vor avea loc în următoarele luni sunt oportunități de a pune aceste probleme pe tapet și pentru abordări mai bine gândite la nivel global pentru a pune la punct portofolii de politici și de investiții ce pot oferi posibilitatea schimbării acestei situații”, concluzionează directorul biroului FAO de la Geneva.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.