Sus

Iulie 2021 este cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Iulie 2021 este cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ

Iulie 2021 este cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ

Potrivit agenției americane NOAA, luna iulie 2021 a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ. „Acest record este cel mai rău”, a comentat într-un comunicat de presă șeful Administrației Naționale Oceanică și Atmosferică (NOAA), Rick Spinrad, care explică în continuare „luna iulie este în general cea mai caldă din an, dar iulie 2021 a depășit măsura, devenind luna iulie cea mai caldă înregistrată vreodată”. Acest nou record accentuează traiectoria îngrijorătoare la care a dus schimbarea climatică, în timp ce incendii virulente și alte fenomene climatice extreme lovesc acum regiunile lumii, din Siberia în Grecia, din Turcia în California.

Temperatura globală la suprafața planetei a fost mai ridicată cu 0,01°C față de precedenta cea mai caldă lună iulie, în anul 2016, la egalitate cu lunile iulie 2019 și 2020, potrivit agenției americane. În plus, aceasta s-a situat cu 0,93°C deasupra mediei temperaturilor din secolul XX. Îndeosebi în emisfera nordică, temperatura înregistrată la suprafața continentelor, excluzând așadar oceanele, a fost una fără precedent, cu 1,54°C peste medie, depășind recordul precedent, ce datează din anul 2012. Înregistrările au început acum 142 de ani.

Apar însă mici diferențe între agențiile care măsoară temperatura globală: serviciul european Copernicus pentru schimbările climatice (C3S) a estimat, la rândul său, săptămâna trecută că iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ. Se întâmplă adesea ca agențiile să prezinte mici diferențe între datele publicate. „NOAA are o acoperire mai limitată asupra Arcticii”, ceea ce poate explica această diferență, a declarat pentru AFP Zeke Hausfather, climatolog la Breakthrough Institute și specialist în recorduri de temperatură. „Dar, independent de clasament, încălzirea înregistrată în lume în cursul acestei veri este o consecință clară a schimbărilor
climatice”, a mai spus el.

Anunțul acestui record apare la doar câteva zile de la publicarea unui nou raport al experților ONU pentru climă, care arată fără echivoc că temperatura globală crește mai repede decât era de așteptat. Încălzirea planetei ar putea tinge limita de +1,5°C în 2030, cu zece ani mai devreme decât era estimat, amenințând cu noi dezastre „fără precedent”, potrivit acestui raport. Experții de la Giec cred că oamenii sunt responsabili de aceste dereglări climatice și că nu au altceva de făcut decât să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră dacă vor să limiteze pagubele.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.