Uniunea Europeană deschide ofensiva împotriva defrișărilor
Bruxelles a propus miercuri, 17 noiembrie 2021, interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a importurilor pentru anumite produse: soia, vită sau ulei de palmier, pentru că acestea contribuie la defrișări. Noile reguli ar urma să fie aplicate și la lemn, cacao și cafea, precum și la unele produse derivate cum sunt pielea și obiectele de mobilier, potrivit noului proiect legislativ prezentat de Comisia Europeană, care va fi dezbătut de statele membre și de eurodeputați.
Firmele importatoare vor trebui să colecteze date precise de la locul de producție, pentru a se asigura că materiile prime comercializate în Europa nu provin din terenuri defrișate după decembrie 2020 și nu încalcă regulile țării producătoare. Potrivit ONG-ului WWF, importurile din UE reprezintă aproximativ 16% din defrișările asociate comerțului internațional. Acest nou regulament „va avea rezultate concrete care sunt cruciale în abordarea dispariției biodiversității, cum ar fi încălzirea globală”, deoarece defrișările reprezintă 11% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, a estimat comisarul pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.
Potrivit Bruxelles-ului, proiectul ar avea ca rezultat o reducere cu cel puțin 31,9 milioane de tone a emisiilor de carbon în atmosferă în fiecare an. Comisia intenționează să clasifice regiunile lumii în funcție de riscul defrișării: verificarea cerută de companii ar fi simplificată pentru zonele cu risc scăzut, dar consolidată drastic pentru cele care suferă de defrișări intensive.
Declarațiile importatorilor ar urma să includă o bază de date la care statele membre ar avea acces pentru a le permite să verifice conformitatea cu normele. Acestea „se vor asigura că atât materiile prime importate, cât și cele produse în UE sunt supuse acelorași cerințe”. Dacă ONG-urile de mediu salută acest progres, regretă „lacunele flagrante”. Greenpeace evidențiază absența anumitor produse (porumb, cauciuc, carne de porc și păsări) din sistem și eșecul de a lua în considerare alte ecosisteme decât pădurile (zone umede, pampas, savane etc.). „Am vizat din punct de vedere științific produsele pentru care europenii contribuie cel mai mult la defrișare”, a explicat Sinkevicius.
Această propunere vine în momentul în care mai multe state membre se opun ratificării acordului comercial dintre UE și țările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay), considerându-l incompatibil cu agenda climatică europeană, îndeosebi din cauza defrișărilor masive din zona Amazonului.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.