Sus

Parlamentul European a adoptat noua Politică Agricolă Comună

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Parlamentul European a adoptat noua Politică Agricolă Comună

Parlamentul European a adoptat noua Politică Agricolă Comună

Parlamentul European a adoptat marți 23 noiembrie 2021 noua PAC, menită să „înverzească” agricultura, în ciuda opoziției ecologiștilor și a unei părți de stânga care nu consideră că aceasta este la înălțimea ambițiilor de mediu ale UE.

Deputații europeni, reuniți în plen la Strasbourg, au votat trei texte care reglementează această nouă politică agricolă comună, aprobate cu 452 de voturi (178 împotrivă, 57 abțineri), 485 voturi (142 împotrivă și 61 abțineri) și 487 voturi (130 împotrivă și 71 abțineri). Grupul Verzilor a votat împotriva acestor trei texte, la fel ca o parte a social-democraților (S&D) și majoritatea GUE (stânga radicală). Această PAC se va aplica din ianuarie 2023.

„Aceasta este o premieră”, a subliniat europarlamentarul german Peter Jahr (PPE, dreapta), raportor al unuia dintre cele trei texte. „Am făcut această PAC mai durabilă, mai transparentă și mai previzibilă”, a spus el după vot. Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, prezent la Strasbourg, a vorbit despre „un rezultat bun care va permite PAC să asigure o tranziție către o agricultură mai durabilă”.

Cât despre cei de la Renew Europe (centru), Pascal Canfin a salutat „o bună reformă care va introduce în mod clar schimbări structurale în modul în care este condusă politica agricolă, fiind în același timp practicabilă zilnic de către fermieri”. Un punct de vedere contestat de Verzi, care au cerut o nouă PAC „consecventă” cu obiectivele europene în materie de biodiversitate și securitate alimentară. Agricultor și agronom ecologic, francezul Benoît Biteau a criticat „un cadou pentru eurosceptici, agro-business și climatosceptici”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.