Sus

Comisia Europeană vrea să relaxeze regulile privind rotația culturilor din cauza războiului din Ucraina

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Comisia Europeană vrea să relaxeze regulile privind rotația culturilor din cauza războiului din Ucraina

Comisia Europeană vrea să relaxeze regulile privind rotația culturilor din cauza războiului din Ucraina

„Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene” sprijină amânarea unei norme europene care prevede rotația culturilor, pentru a permite fermierilor să cultive mai mult grâu ca să facă față consecințelor războiului din Ucraina, a declarat marți, 24 mai 2022, Comisia Europeană. Comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a declarat în favoarea acestei măsuri și a indicat că executivul UE analizează chestiunea. Această propunere a fost ridicată de ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, în timpul unei întâlniri cu omologii săi la Bruxelles.

Invazia rusă în Ucraina a provocat o criză de aprovizionare și o creștere fără precedent a prețurilor la grâu. Numai cele două țări reprezintă 30% din comerțul mondial cu această cereală. Începând din ianuarie 2023, regula de rotație a culturilor de la un an la altul pe o parcelă pentru a proteja solul este una dintre condițiile pentru ca un fermier să primească ajutor direct în cadrul noii Politici Agricole Comune. Ministerul german, Cem Özdemir, care a cerut Comisiei Europene la începutul lunii mai să amâne aplicarea acestei reguli până în 2024, a prezentat această propunere în cadrul reuniunii CE.

„Trebuie să facem față unei situații excepționale și cred că ne va ajuta ca fermierii noștri să poată cultiva din nou grâu, pentru a ușura piața”, a explicat el. În timp ce „nivelul ridicat de autosuficiență din Germania, dar și din întreaga Uniune Europeană, asigură securitatea alimentară în Europa”, acesta nu este cazul în altă parte și „avem o responsabilitate față de restul lumii”, a susținut el.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc după această întâlnire, comisarul european pentru agricultură a indicat că „majoritatea statelor membre au fost în favoarea” acestei derogări temporare. „Ne gândim la asta, încă nu s-a luat o decizie în acest sens”, a continuat el. „Nu este neapărat ideal”, a recunoscut el, subliniind că „în general, rotația culturilor este o practică agricolă foarte importantă care trebuie menținută”. „Dar dacă este necesar să crească producția, ar trebui să fie autorizată, aceasta este părerea mea personală deocamdată, Comisia analizează toate acestea”, a adăugat el.

Cu toate acestea, surse prezente la discuția cu ușile închise au declarat pentru Euractiv că ideea a fost susținută de fapt doar de opt state membre. Este vorba despre Cehia, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Austria și Suedia, a precizat sursa.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.