Sus

Creștere a reziduurilor de pesticide la fructele comercializate în UE

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Creștere a reziduurilor de pesticide la fructele comercializate în UE

Creștere a reziduurilor de pesticide la fructele comercializate în UE

Reziduurile de pesticide pe fructele cultivate în Uniunea Europeană au crescut între 2011 și 2019, când statele membre ar fi trebuit să-și limiteze utilizarea în favoarea produselor de înlocuire, potrivit unui studiu al ONG-ului PAN Europe publicat marți, 24 mai 2022. Studiul se bazează pe analiza a aproximativ 97.000 de mostre de fructe proaspete (piersici, căpșuni, cireșe, mere etc.) și susține că aproape una din trei probe (29%) au fost contaminate cu urme de substanțe chimice pesticide, comparativ cu 18% în 2011.

Cu toate acestea, din 2011, notează acest ONG specializat, statele membre ar trebui să încurajeze produsele substitutive pentru a limita pe cât posibil utilizarea acestor pesticide sintetice – erbicide, fungicide, insecticide – considerate a fi cele mai expuse riscului și a căror autorizare este reglementată mai strict în Uniunea Europeană.

Rezultatele studiului aruncă o umbră asupra ambiției Bruxelles-ului, stabilită în 2020, de a reduce la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide până în 2030. „Dacă nu există măsuri puternice, nu vedem cum ar putea fi respectat acest obiectiv”, a declarat în comunicatul de presă Salomé Roynel de la Pan Europe, amintind că Comisia are puterea de chema la ordine țările care au „eșuat la acest subiect”. „Această categorie reunește cele mai rele substanțe utilizate pe alimente aprobate încă pe piața europeană. Acum, Strategiile Farm to Fork și Biodiversitate propun să reducă utilizarea lor cu 50% în 2030. Dar dacă statele membre ar fi urmărit în mod serios obiectivul de eliminare treptată stabilit de Regulamentul privind pesticidele, acest obiectiv de la Farm to Fork ar fi fost deja atins astăzi”, critică Salomé Roynel.

ONG-ul citează printre produsele autorizate a căror utilizare ar trebui să fie absolut limitată Tebuconazolul, un fungicid toxic pentru reproducere, ale cărui urme s-au găsit frecvent pe cireșele produse în 2019, mai ales în Spania. Menite să distrugă organismele vii considerate dăunătoare, pesticidele sunt susceptibile de a avea efecte asupra sănătății umane, prin creșterea riscului de probleme de fertilitate sau chiar declanșarea anumitor boli (Parkinson, cancer).

În studiul său, Pan (Pesticide Action Network) asigură că jumătate din eșantioanele de cireșe au fost contaminate cu urme de pesticide în 2019 (față de 22% în 2011), mai mult de o treime (34% față de 16%) pentru cele de mere, cele mai produse fructe de pe continent. Cele mai contaminate fructe sunt murele (51% din probe), piersicile (45%), căpșunile (38%), cireșele (35%) și caisele (35%), pe parcursul celor nouă ani studiați, adaugă ONG-ul. La legume, contaminarea este mai redusă deoarece sunt mai puțin predispuse la insecte și boli: 13% din probe au fost vizate în 2019 (11% în 2011), legumele cele mai studiate fiind țelina și varza kale (31%).

În încheierea comunicatului de presă, Salomé Roynel a comentat: „Aceste substanțe chimice ar trebui să dispară din mâncarea noastră. Dar, în schimb, observăm o creștere dramatică a expunerii la aceste substanțe toxice în ultimii zece ani. Proporția fructelor și legumelor contaminate cu aceste pesticide continuă să crească. Adesea, alimentele prezintă multiple reziduuri din două sau mai multe dintre aceste substanțe toxice în același timp. Acest lucru demonstrează în mod clar că normele de substituție nu au fost niciodată puse în aplicare de către statele membre și că acestea nu și-au îndeplinit responsabilitatea de a proteja consumatorii.”

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.