Agroind Cauaceu promovează Agricultura 4.0 la Ziua Grâului de la Diosig
Diosig, 3 iunie 2019. Sub semnul Agriculturii de precizie, Agroind Cauaceu a organizat la Diosig, împreună cu partenerii săi, Promat Tășnad și Agrotex Carei, cea de-a XII-a ediție a evenimentului „Ziua Grâului” în platforma demonstrativă de grâu, triticale, orz și orzoaică. Peste 1.000 fermieri din județele Bihor, Satu Mare, Sălaj și Arad au participat la acest eveniment, devenit tradițional. La ediția din acest an au participat peste 40 companii, naționale și multinaționale, care și-au expus portofoliile. Între acestea, au fost prezenți și toți marii producători de mașini și utilaje agricole care au expus cele mai noi tractoare și utilaje lansate pe piață.
O platformă în stare perfectă
Dan Corbuț, Directorul General al Agroind Cauaceu, i-a salutat pe cei prezenți, după care a spus că a avut „emoții în ceea ce privește organizarea ediției din acest an, pentru că săptămâna trecută a plouat la Diosig aproape 100 litri. Din această cauză am schimbat puțin platforma și a trebuit să mutăm utilajele în parcela de lucernă, pentru că în mijlocul platformei de grâu încă stă apa. Legat de ceea ce vedeți în câmp, inginerul Mihai Budai și-a dat silința ca astăzi să aducă în fața dumneavoastră cele mai bune soiuri de grâu și, în același timp, cele mai productive și cele mai sănătoase. Parcelele de grâu sunt într-o stare perfectă și, cu toate că am avut o primăvară destul de capricioasă, am reușit să le păstrăm sănătoase și eu sper ca și producțiile vor fi pe măsură. Veți vedea în această platformă soiuri de grâu, orz, triticale foarte bune, soiuri noi pe care le recomandăm pentru fermele dumneavoastră.”
Bihorul nu are încă sistem antigrindină
În privința sistemului antigrindină, Directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan, a declarat că a participat la ședința ce a avut loc la București, când a fost prezentată repartizarea acestor sisteme naționale, „am luat poziție, și, deoarece suntem în Câmpia de Vest, o zonă cerealieră, o zonă agricolă foarte importantă, am solicitat să se dispună instalarea unui astfel de sistem antigrindină și în județul Bihor. Răspunsul a fost că avem unul la Satu Mare și unul la Arad și că cele două sisteme vor deservi și nevoile fermierilor din județul Bihor. Vreau să vă spun că aceste două sisteme nu vor deservi nevoile fermierilor din județul Bihor – ați văzut ce arie restrânsă acoperă sistemul din Satu Mare (200.000 hectare). Noi avem peste 300.000 hectare de teren arabil, pe care trebuie să ni le păzim. Săptămâna trecută am vorbit cu reprezentanți ai dumneavoastră, fermieri, care mi-au propus ca în perioada următoare să organizăm un grup de lucru, să lansăm câteva discuții la nivelul Consiliului Județean, să încercăm să obținem o finanțare sau chiar mai multe (din mai multe surse) pentru instalarea unui sistem antigrindină în județul Bihor. Sper să reușim, chiar avem nevoie de așa ceva.”
Atenție la infecția cu fuzarioză!
Inginerul Mihai Budai, specialistul fermei de la Diosig și artizanul platformei demonstrative a prezentat tehnologiile aplicate celor 54 de varietăți de orzoaică de tomană, orz, triticale și grâu de toamnă. Cât despre planta premergătoare, aceasta a fost mazăre boabe pentru sămânță, iar pregătirea terenului am făcut-o prin scarificare cu Tiger, urmat de un combinator multiflex. În ceea ce privește fertilizarea, în toamnă am aplicat o medie de 280 kg de îngrășământ complex, iar în primăvară am aplicat trei fertilizări faziale cu câte 40 kg azot substanță activă la hectar. Am aplicat trei tratamente fitosanitare și în toate tratamentele am folosit produse fitofarmaceutice cu cele cu două – trei substanțe active de la firmele care sunt prezente. La fiecare am inclus și o aplicare foliară de îngrășământ pe bază de molecule organice gen aminoacizi alge și fitohormoni de creștere și dezvoltare, adică auxină și giberelină. Cât despre nivelul precipitațiilor, trebuie să amintim că am avut o toamnă foarte secetoasă și țin să menționez că din cei 130 litri care au căzut în toamnă, 110 au fost de la sfârșitul lui noiembrie până la sfârșitul lunii decembrie, deci când grâul nu a mai putut folosi această apă. Din fericire, am păstrat apa în sol și am avut o răsărire uniformă. Primăvara a venit fără precipitații: februarie, pauză, la fel martie, până la sfârșitul lunii aprilie, când au căzut în jur de 15 litri; ca atare, plantele au pornit greu în vegetație și, mai mult de atât, am avut nopți repetate cu 1 – 3 grade celsius, dar au fost și câteva cu – 2 sau – 3 grade, fapt ce a dus la arsura limbului frunzelor, deci la încetinirea și dezvoltarea plantelor. În final, au venit și ploile – la sfârșitul lunii aprilie – și toată luna mai au căzut cantități însemnate, fapt pentru care, pe lângă planta-mamă și frații secundari s-au dezvoltat frații terțiari, cuaternari, respectiv ordinul 3 și 4 și chiar 5, ca atare avem uniformitate în lan; la jumătatea taliei, la planta-mamă, avem spice care acum au ieșit din burduf, încă nu au înflorit, și va fi o mare problemă la recoltare, mai ales dacă vom avea parte de o vreme neprielnică. Vă recomand să vă uitați cu atenție în lanurile de cereale păioase, inclusiv orz și orzoaică, fiindcă a început să apară infecția cu fuzarioză. Trebuie să folosim produse pe bază de triazoli ca să nu pierdem spicul în întregime.”
Viitorul aparține agriculturii de precizie
Dronele agricole au devenit o componentă esențială a agriculturii moderne, grație acestora fermierii pot evalua și planifica creșterea propriilor culturi. Software-ul dronelor poate utiliza imaginile captate pentru a crea modele 3D în scopul identificării unor variabile, cum este stresul culturilor. Plantele sănătoase pot fi distinse, iar analiza solului este utilizată pentru identificarea celor mai bune zone pentru plantarea semințelor. Controlul exact asupra locului și timpului când se pulverizează îngrășămintele și pesticidele poate reduce utilizarea excesivă a îngrășămintelor. Acuratețea crescută a pulverizării îngrășămintelor cu drona reduce scurgerea acestora în apele locale, ceea ce înseamnă mai puțină contaminare a mediului înconjurător.
Cea mai obișuită utilizare a dronelor agricole este pentru cartografiere. Datele aeriene provenite de la drone pot fi configurate pentru a arăta numărul culturilor, unele dintre drone fiind suficient de sofisticate ca să ne arate chiar înălțimea unei plante. Cele mai recente drone agricole utilizează camere cu infraroșu și termice pentru captarea datelor din teren, cum ar fi nivelul clorofilei.
Între dronele agricole de pulverizare, echipa de la DJI România a prezentat la Ziua Grâului drona Agras MG-1, un octopter conceput pentru a aplica cu precizie și viteză variabilă pesticide lichide, precum și îngrășăminte, fapt ce duce la o mai mare eficiență în sectorul agricol. Această dronă poate transporta 10 kg de încărcătură și poate stropi cu substanțe suprafețe de până la 6.000 metri pătrați în doar 10 minute.
54 varietăți de cereale păioase în platforma de la Diosig
Programul evenimentului a constat, ca de fiecare dată, în vizitarea loturilor demonstrative ce conțin cele mai productive 54 de varietăți de cereale păioase de toamnă din portofoliul companiilor multinaționale și românești producătoare de sămânță: Ameropa Grains, Brice Group, Holland Farming, Lebosol România, BioCrop, Caussade Semences, Ciproma Sem, Donau Saat, Euralis, INCDA Fundulea, KWS, Limagrain, Probstdorfer Saatzucht, RWA, Saatbau Linz, Saatern Union, SCDA Lovrin, SCDA Turda, Syngenta, Tea Consulting și Marton Genetics.
Toate caracteristicile celor mai noi și mai importante soiuri prezente în platformă sunt tratate pe larg în catalogul pe anul 2019 dedicat semințelor de cereale din portofoliul Agroind Cauaceu, lansat, ca în fiecare an, cu ocazia evenimentului Ziua Grâului.
De asemenea, la eveniment au mai participat cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piața internațională, între care Adama, Arysta Lifescience, Bayer, BASF, Corteva, Nufarm, FMC, SumiAgro și Innvigo Agro precum și firmele producătoare de îngrășăminte solide și foliare: Naturevo, Romchim Protect, Azomureș, Holland Farming, Lebosol și Timac Agro, Chemark.
Nu în ultimul rând, a fost prezentată o gamă largă de utilaje agricole performante de la MEWI (Fend), Ipso (John Deere), NHR (New Holland), Agrocomerț Holding (Claas), Panagrotech, Vaderstad.
La eveniment au fost prezente, pe lângă agricultori, și oficialități județene și locale, între care președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor, directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan, directorul Direcției Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean și directorul APIA, Pavel Florian.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.