Sus

Xpower de la Case IH o alternativă electrică la glifosat?

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Xpower de la Case IH o alternativă electrică la glifosat?

Xpower de la Case IH o alternativă electrică la glifosat?

Sistemul Xpower face parte dintr-o serie de inovații pe care Case IH le-a implementat în agricultura de precizie și posibila eliminare a aplicării de produse chimice. Sistemul utilizează curentul electric în lupta contra buruienilor, va fi comercializat cu o serie de tehnologii noi ce fac parte din domeniul agriculturii de precizie de la Case IH și a primit medalia de bronz la SIMA Innovation Awards 2019.

În parteneriat cu Zasso, Case IH ne propune o alternativă interesantă glifosatului. Ideea este foarte simplă: în loc să pulverizăm produsul chimic asupra buruienilor, dispozitivul le electrocutează. Dezvoltată de grupul elvețian Zasso, tehnologia de combatere electrică a buruienilor, comercializată de Case IH sub numele Xpower, vrea să ofere un răspuns necesității de a găsi soluții durabile în lupta contra buruienilor. Curentul de înaltă tensiune produs de generator traversează plantele de la frunze la rădăcină și „scutură” celulele. Planta moare rapid. Singurul inconvenient este că tehnologia sistemică nu oferă posibilitatea selectării plantelor ce urmează să fie distruse în funcție de cultură.

Cu funcționează XPower?

Sistemul Xpower transformă energia mecanică în energie electrică, înlocuind produsele chimice cu electroni de energie mare, aplicați pe fiecare buruiană și care acționează până la rădăcină. Tehnologia de aplicare este modulară, pentru a oferi o flexibilitate maximă, și poate fi adaptată geometriilor și necesităților specifice fiecărei culturi. Și, tot în funcție de cultură, există diferite tipuri de aplicatori. Orice model ar fi utilizat, obiectivul este același: trimtierea curentului către plantă prin intermediul firelor conductoare.

Montat pe un tractor sau pe o mașină agricolă cu o lățime de lucru de 1,2 la 3m, aplicatorii trimit un curent electric de înaltă tensiune către buruieni. Cu ajutorul unui senzor și/sau unui sistem de ghidare prin cameră video, Xpower, controlat prin sistemul ISOBUS clasa 3 al tractorului, trimite curentul într-un element ce este în contact cu buruiana, în așa fel încât să provoace electrocutarea până la rădăcină. Un alt element aflat în contact cu o altă buruiană închide circuitul electric, ceea ce distruge imediat clorofila din buruiană.

Sistemul este eficace atât asupra buruienilor mari cât și asupra celor mai mici. Tipul exact de buruiană nu are nicio importanță, condițiile meteorologice nu au niciun impact asupra eficacității sistemului și nu se dezvoltă nicio rezistență la erbicide. În plus. Nu mai este necesară repetarea aplicărilor, nici recurgerea la programe de pulverizare complexe, iar sistemul oferă fermierului posibilitatea să facă față reducerii gradate a numărului de erbicide și absenței erbicidelor noi.

O alternativă la glifosat în curs de omologare

Materialul prezentat la standul expoziției SIMA 2019 este mai mult decât un concept. Trebuie spus că această tehnologie funcționează de câțiva ani în Brazilia. În paralel, constructorul a îmbunătățit dispozitivul și a dovedit autorităților că principiul funcționează. Omologarea este în curs și acest sistem ar putea fi comercializat la finele anului 2019.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.