Sus

Anul 2019 a devenit anul recordurilor de temperaturi ridicate!

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Anul 2019 a devenit anul recordurilor de temperaturi ridicate!

Anul 2019 a devenit anul recordurilor de temperaturi ridicate!

Din cauza noilor recorduri de temperatură din Europa și de la Polul Nord, anul 2019 a fost declarat unul dintre cei mai calzi ani măsurați vreodată! Potrivit datelor furnizate de serviciul european Copernicus Climate Change Service referitoare la schimbările climatice, luna iulie 2019 a fost cea mai caldă lună măsurată vreodată în lume, plasându-se deasupra recordului precedent înregistrat în iulie 2016. Diferența de 0,04°C între aceste două luni este atât de mică încât părea posibil ca alte organizații de referință, cum este, de exemplu, Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din Statele Unite (NOAA) să nu ajungă la aceeași concluzie. Din păcate, la rândul său, NOAA a confirmat observațiile emise de agenția europeană, remarcând chiar că temperatura medie a planetei în iulie a fost cu 0,95 °C deasupra mediei secolului al XX-lea de 15,8 °C.  

„Nouă din zece luni iulie cele mai calde au fost înregistrate din 2005 încoace, ultimii cinci ani având cele mai calde cinci luni iulie”, a afirmat agenția americană. Alaska a cunoscut cea mai caldă lună iulie de când a început NOAA măsurătorile, în anul 2005. Mai multe țări europene au suferit noi recorduri de temperatură, și luna iulie 2019 a fost cea mai caldă lună înregistrată în Africa. Banchiza Arcticii a atins cel mai scăzut nivel în iulie, 19,8 % sub medie, mai scăzut decât recordul istoric din iulie 2012, potrivit datelor furnizate de NOAA și NASA. Cele mai mari diferențe de temperatură în raport cu media au fost observate în Groenlanda, care a cunoscut topiri record, 200 gigatone de gheață topindus-se într-o singură lună, sau în Siberia, unde au izbucnit numeroase și teribile incendii. Temperaturile au fost anormal de ridicate în unele regiuni din Africa și Asia, în Iran, Australia și Antarctica.

„Luna iulie a rescris istoria climatului, cu zeci de recorduri de temperatură la nivele locale, naționale sau mondiale”, a declarat secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas, care observă că aceste temperaturi ridicate au fost însoțite de topiri de gheață „spectaculoase” în Arctica și Groenlanda, precum și de incendii „fără precedent” în Arctica. „Nu este science – fiction. Este realitatea schimbării climatice”, a adăugat el subliniind că situația se va înrăutăți.  

Europa a fost lovită de două valuri de caniculă în mai puțin de o lună, primul foarte precoce, la finele lunii iunie, și un al doilea foarte intens în luna iulie. În timpul primului episod, Bătrânul Continent a înregistrat o temperatură cu cca. 2°C mai mare decât media normală, iar Franța a suferit recordul absolut de căldură cu 46°C măsurate în 28 iunie la Vérargues, în sudul țării.

În cel de-al doilea episod de caniculă de la finele lunii iulie, mai multe țări europene au stabilit recorduri absolute: Germania (42,6°C), Belgia (41,8°C), Luxemburg (40,8°C), Olanda (40,7°C) și Regatul Unit (38,7°C). La rândul său, Spania a alertat populația cu „risc extrem” („cod roșu”) de temperaturi în regiunile din nord-est, de la coasta mediterneană până în regiunea Rioja, iar în Italia s-au înregistrat temperaturi de 40° în Piemont.

Cercetătorii de la Institutul World Weather Attribution estimează că temperaturile din cel de-al doilea episod de caniculă ar fi fost cu „cca. 1,5° la 3°C mai puțin ridicate”, dacă oamenii nu ar fi alterat climatul. Caniculele repetate sunt un simptom fără echivoc al încălzirii globale, chiar dacă oamenii de știință sunt reticenți în atribuirea vreunui eveniment meteo extrem specific pe seama dereglării climatice.

La jumătatea lunii iulie, mercurul termometrului a atins 21°C la Alert, localitatea cea mai nordică  a planetei, la mai puțin de 900 km de Polul Nord, stabilind un „record absolut” de căldură pentru această stație meteo. Recordul precedent (20°C) a fost stabilit în iulie 1956 dar, din anul 2012 încoace, au fost înregistrate mai multe zile cuprinse între 19 și 20°C la această stație situată pe malul Oceanului Arctic.

Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată pe planetă, potrivit datelor furnizate de ONU, anul 2018 fiind al patrulea, cu o temperatură medie la suprafața globului mai ridicată cu cca. 1°C față de epoca pre-industrială. Cu +1,2°C, anul 2016, care a fost marcat de uraganul el Niño, amplificator al efectelor de schimbare climatică, este considerat cel mai cald an, în fața anilor 2015 și 2017. „OMM estimează că 2019 va intra în top 5 al celor mai calzi ani și că 2015 – 2019 va fi perioada consecutivă de cinci cei mai calzi ani înregitrată vreodată”, a mai declarat Petteri Taalas, care a subliniat nevoia de acțiuni urgente contra încălzirii globale.  

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.