Sus

Aproape 30 milioane de euro pentru fermierii din România

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Aproape 30 milioane de euro pentru fermierii din România

Aproape 30 milioane de euro pentru fermierii din România

Uniunea Europeană va acorda o sută de milioane de euro pentru a proteja cinci țări est-europene împotriva importurilor masive de cereale ucrainene. Celelalte state membre vor beneficia de restul „rezervei de criză agricolă”, adică trei sute treizeci de milioane de euro. Cei Douăzeci și șapte au aprobat luni, 26 iunie 2023, un ajutor de o sută de milioane de euro pentru cinci țări din Uniunea Europeană afectate de afluxul de cereale ucrainene, a anunțat Comisia Europeană. Acesta din urmă a detaliat, de asemenea, un plan de ajutor separat pentru celelalte douăzeci și două de state membre.

După ce alocat 56 milioane de euro la sfârșitul lunii martie, Bruxelles-ul a propus la mijlocul lunii aprilie să distribuie o sută de milioane de euro suplimentari fermierilor din cele cinci țări destabilizate de importul masiv de cereale din Ucraina din cauza războiului. Acestea sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia. Aceste importuri masive umplu silozurile și scad prețurile pe aceste piețe. În detaliu, Bruxelles-ul va aloca 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane României, 15,93 milioane Ungariei, 9,77 milioane Bulgariei și 5,24 milioane Slovaciei, a precizat executivul european într-un comunicat de presă.

Restul de 22 de state vor împărți trei sute treizeci de milioane de euro pentru a-și ajuta fermierii să facă față crizelor momentului: impactul indirect al războiului din Ucraina care a crescut prețul energiei și îngrășămintelor, dar și inundațiile recente din Italia sau seceta care lovește întregul continent. Comisia a detaliat luni repartizarea propusă pentru acest plic. Spania ar fi primul beneficiar (circa 81,08 milioane de euro), urmată de Italia (60,55 milioane), Franța (53,1 milioane) și Germania (35,77 milioane). Fiecare țară va fi autorizată să tripleze ajutorul european prin finanțare națională. Acest plic de trei sute treizeci de milioane de euro trebuie încă aprobat formal la o viitoare reuniune a reprezentanților statelor membre, a precizat executivul european.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.