Sus

Bruxelles impune noi reguli stricte pentru utilizarea pesticidelor

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Bruxelles impune noi reguli stricte pentru utilizarea pesticidelor

Bruxelles impune noi reguli stricte pentru utilizarea pesticidelor

Bruxelles a detaliat miercuri, 22 iunie 2022, noile reguli pentru păstrarea biodiversității și reducerea drastică a utilizării pesticidelor chimice în Uniunea Europeană, în timp ce cei 27 sunt îngrijorați de producția agricolă în contextul crizei alimentare cauzată de războiul din Ucraina.

Propunerile Comisiei Europene, care vor fi discutate de statele membre și de europarlamentari, stabilesc strategia „De la fermă la furculiță”, cu obiective obligatorii de reducere a utilizării în toată Uniunea Europeană cu 50% până în 2030 a „pesticidelor chimice periculoase” și de a proteja mai bine, în special, coloniile de polenizatori. Textul propune ca pesticidele chimice să fie complet interzise în „zonele sensibile” (spații verzi urbane, locuri de joacă, școli, terenuri de sport, arii naturale protejate etc.) pentru a limita expunerea populațiilor.

În câmp, toți fermierii vor trebui să favorizeze „metode ecologice alternative de prevenție” împotriva insectelor și bolilor, pesticidele chimice nu vor putea fi folosite decât ca o „ultimă soluție”, iar profesioniștii vor trebui să țină „evidențe” care detaliază practicile lor. Pentru a ține seama de specificul național (clima sau relieful, eforturile deja depuse etc.), fiecare guvern va putea să-și stabilească „propriile obiective de reducere a pesticidelor, în cadrul parametrilor europeni”, dar va trebui să raporteze totul Comisiei. În schimb, UE va ajusta Politica Agricolă Comună (PAC) „pentru a se asigura că fermierii sunt compensați pentru toate costurile legate de aplicarea noilor reguli pe o perioadă de tranziție de cinci ani”.

De asemenea, Comisia va lansa un „plan de acțiune” pentru a dezvolta alternative „durabile” și tehnologii de „agricultură de precizie” (de exemplu, pulverizatoare cu pesticide care folosesc geo-localizarea), iar pentru a evita concurența neloială, ar putea interzice alimentele importate care conțin reziduuri de substanțe interzise în UE.

Mai multe țări se tem că o scădere drastică a pesticidelor și îngrășămintelor, precum și obiectivul de a dedica un sfert din terenuri culturilor organice, vor duce la prăbușirea recoltelor europene – un scenariu pe care Bruxelles-ul îl respinge. „Preocupările privind siguranța alimentelor nu fac mai puțin urgente acțiunile cu privire la pesticide!” Utilizarea excesivă a pesticidelor prezintă un risc major pentru sănătatea umană și ucide polenizatorii responsabili pentru majoritatea alimentelor pe care le consumăm”, a declarat comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Noile reguli „vor ține cont de diferite puncte de plecare”, a asigurat de asemenea Stella Kyriakides, întrucât Irlanda a susținut o rată deja extrem de scăzută de utilizare a pesticidelor. În plus, cei 27 „vor fi consultați în curând cu privire la o măsură de reducere la zero a reziduurilor a două substanțe din grupa neonicotinoidelor”, acuzate de accelerarea declinului masiv al coloniilor de albine, dar a căror reintroducere temporară a fost autorizată de unsprezece țări din Uniunea Europeană în 2020-2021.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.