Sus

Fără ruta din Marea Neagră exportul cerealelor din Ucraina ar dura 10 ani

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Fără ruta din Marea Neagră exportul cerealelor din Ucraina ar dura 10 ani

Fără ruta din Marea Neagră exportul cerealelor din Ucraina ar dura 10 ani

Ucraina ar avea nevoie de 10 ani pentru a construi infrastructuri capabile să le înlocuiască pe cele ale porturilor din Marea Neagră, a căror blocare de către Rusia împiedică exportul de cereale în întreaga lume, a estimat vice-ministrul ucrainean al Agriculturii în 24 iunie 2022. „Pentru rute alternative, ar fi nevoie de 10 ani de investiții pentru a încerca să construim infrastructura care să înlocuiască actuala infrastructură portuară a Mării Negre, pentru care am avut nevoie de aproximativ 20 de ani să o construim, din anul 2000”, a declarat vice-ministrul ucrainean Taras Vyssotsky într-un interviu acordat AFP.

„Rutele alternative sunt importante”, dar permit doar transportul unei treimi din exporturile ucrainene, sau 20-25 de milioane de tone pe an, comparativ cu 60-70 de milioane de tone prin instalațiile actuale, a subliniat el. Taras Vysotsky a menționat în special căile ferate, camioanele și navele care trec prin porturile României și Poloniei. Aliații occidentali ai Ucrainei caută modalități de a debloca porturile ucrainene de la Marea Neagră, începând cu Odessa, principala poatră de ieșire pentru producția agricolă al țării, în scopul de a stimula exporturile de cereale.

Ucraina are una dintre cele mai importante producții de cereale din lume. Revigorarea exporturilor de cereale ucrainene ar contribui la limitarea creșterii prețurilor pe piețele mondiale și a crizei alimentare care amenință marii clienți ai Ucrainei, în special în țările africane și cele din Orientul Mijlociu. Kievul continuă să ceară „garanții de securitate” pentru a debloca porturile ucrainene. „Fără garanții foarte concrete care să permită navelor să intre și să iasă în siguranță, nu putem permite astfel de acțiuni”, a spus Taras Vyssotsky, adăugând că „Federația Rusă nu se arată pregătită” să le acorde.

Între timp, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale din recolta de anul trecut sunt încă blocate în Ucraina, a spus el. Cu toate acestea, aceste cereale nu par amenințate de putrezire pentru moment. „Dacă sunt îndeplinite condițiile de depozitare necesare, cerealele pot fi depozitate foarte eficient până la doi ani”, a mai declarat Taras Vyssotsky.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.