Sus

Jumătate din teritoriul Europei este „zonă de risc” potrivit Comisiei Europene

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Jumătate din teritoriul Europei este „zonă de risc” potrivit Comisiei Europene

Jumătate din teritoriul Europei este „zonă de risc” potrivit Comisiei Europene

46% din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în aceste momente cu un risc ridicat de secetă în urma absenței prelungite a precipitațiilor, a anunțat Comisia Europeană luni, 18 iulie 2022. „Franța, România, Spania, Portugalia și Italia vor trebui să facă probabil față scăderii randamentului culturilor”, îndeosebi de cereale, generată de „stresul hidric și termic”, a adăugat executivul european.

Sunt afectate, la rândul lor, Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația, în timp ce în Italia, zona bazinului răului Po „se confruntă cu cel mai ridicat nivel de secetă din întreaga Uniune Europeană”, o secetă intensă declarată în cinci regiuni italiene, mai indică Comisia. Situația este la fel de dificilă în Peninsula Iberică „cu condiții propice incendiilor de vegetație”, adaugă cei de la Joint Research Commitee (JRC), care semnalează că „în Spania, volumul de apă stocată în rezervoare este sub 31% mediei deceniului precedent”.

Episoadele de caniculă din iunie și iulie nu au făcut decât să agraveze o situație care era deja critică, după gravul deficit de precipitații din iarnă și din primăvară. „Debitele răurilor din mai multe țări sunt grav afectate, volumul de apă stocată se epuizează: în total, aceasta poate necesita luarea de măsuri excepționale în gestionarea apei și a energiei”, mai avertizează cei de la JRC.

Producția de energie a centralelor termice și nucleare plasate pe malurile cursurilor de apă a fost inferioară în iunie mediei ultimilor șapte ani în numeroase țări, între care Italia, Franța și Portugalia. Aceeași scădere de producție hidroelectrică se manifestă și în Norvegia, Spania, România, Muntenegru și Bulgaria.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.