Sus

Comisia Europeană stabilește noi niveluri maxime de toxine T-2 și HT-2 în cereale

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Comisia Europeană stabilește noi niveluri maxime de toxine T-2 și HT-2 în cereale

Comisia Europeană stabilește noi niveluri maxime de toxine T-2 și HT-2 în cereale

Comisia Europeană își revizuiește regulamentul și stabilește niveluri maxime pentru prezența toxinelor T-2 și HT-2 în produsele alimentare.

Pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății publice, ar trebui stabilite niveluri maxime pentru prezența toxinelor T-2 și HT-2, în produsele alimentare ținând cont de cele mai recente date privind prezența acestor toxine”, anunță Comisia Europeană într-un regulament publicat pe 10 aprilie 2024 în Jurnalul Oficial. Aceste modificări privesc în principal cerealele și produsele pe bază de cereale enumerate în anexa la regulament.

În 2017, autoritatea a publicat un raport științific privind expunerea prin alimentație a oamenilor și animalelor la toxinele T-2 și HT-2. […] Doza zilnică tolerabilă a grupului a fost depășită la sugari, copii mici și alți copii în unele scenarii de expunere alimentară cronică și la adolescenți la expuneri mari, ceea ce ar putea ridica îngrijorări pentru sănătate,” remarcă autorii studiului. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a considerat necesar să stabilească niveluri noi, mai adecvate pentru totalul acestor toxine.

Se adaugă specificități pentru ovăz: „deoarece ovăzul neprelucrat, înainte de măcinare sau înainte de utilizare în produsele pe bază de cereale introduse pe piață pentru consumatorul final, este introdus pe piață nedecorticat, nivelul maxim pentru toxinele T-2 și HT-2 din boabele de ovăz neprelucrate ar trebui să se aplice boabelor de ovăz neprelucrate și nedecorticate, chiar dacă pleava nu este comestibilă”, precizează Comisia.

Noua reglementare se va aplica de la 1 iulie 2024. Pentru a ține cont de durata lungă de valabilitate a anumitor produse, produsele alimentare enumerate în anexă, introduse legal pe piață înainte de această dată, pot rămâne pe piață până la data durabilității minime a acestora sau data expirării acestora.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.