Sus

Copernicus primește trei misiuni noi

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Copernicus primește trei misiuni noi

Copernicus primește trei misiuni noi

Agenția Spațială Europeană (FSA) a semnat recent trei contracte pentru sateliți pentru prelungirea programului Copernicus de observare a Pământului cu Airbus Defense and Space pentru misiunea LSTM, și Thales Alenia Space (TAS) pentru misiunile CIMR și CHIME, pentru o sumă totală de 1,3 miliarde de euro.

Cele trei misiuni se vor desfășura în cadrul programului Copernicus, în care au fost deja plasați pe orbită șapte sateliți Sentinel care furnizează datele utilizate pentru supravegherea climei și poluare, precum și pentru evaluarea daunelor provocate de catastrofele naturale. LSTM, CIMR și CHIME sunt „misiuni de expandare” a acestui program, a declarat într-o conferință de presă Toni Tolker-Nielsen, responsabil la departamentul de proiecte industriale al ESA. Alte două misiuni de expandare, CO2M și Cristal, sunt deja în lucru, în timp de a șasea, ROSE-L, ar trebui să intre în dezvoltare în scurt timp. Potrivit lui Tolker-Nielsen, bugetul total este de 2,852 miliarde de euro.

LSTM (Sentinel 8), de la Airbus, producător și responsabil cu instrumentele de măsură în infraroșu, este „adaptat pentru măsurarea temperaturii suprafeței terestre zi și noapte”, explică Philippe Pham, directorul pentru Observarea Pământului. Datele colectate, care vor înregistra și normele de evaporare, trebuie să fie în măsură să „susțină o producție agricolă mai durabilă”, anunța același Pham, oferind inclusiv posibilitatea de adaptare a normelor de irigare. LSTM va completa funcțiile utile în agricultură a sateliților Sentinel-1 (estimarea biomasei), Sentinel-2 (supravegherea vegetației) și Sentinel-3 (observații termice ale suprafeței) din cadrul programului Copernicus.

La rândul său, TAS a semnat contracte ca producător al misiunilor CHIME, în valoare de 455 milioane de euro, și CIMR, în valoare de 495 milioane de euro. CHIME (Sentinel 10) va furniza observații hiper-spectrale, utile pentru supravegherea solurilor și a vegetației. Principalii parteneri vor fi germanii de la OHB și italienii de la Leonardo. Misiunea va întări capacitatea de observare a lui Sentine-2. Prin furnizarea de date utile, atât în scopul dezvoltării smart-farming-ului, prin analiza proprietăților solului, cât și exploatării inteligente a mineralelor, măsurând cu precizie impactul asupra mediului înconjurător.

Misiunea CIMR (Sentinel-11) va fi dedicată în special supravegherii zonelor din Arctica și Antarctica, pentru supravegherea temperaturii apei și cantității de gheață în diferite stadii. Filialele germană și italiană ale OHB vor participa și al acest program. CIMR mai aduce și completări la misiunea meteorologică MetOp a ESA, care este operațională de mai mulți ani.

Datele misiunilor Copernicus sunt accesibile gratuit. Acestea au scopul de a-și aduce aportul la definirea politicilor europene de gestionare a resurselor naturale, dar și în dezvoltarea ofertelor de servicii referitoare la siguranța alimentară, agricultură și materii prime. Misiunile vor îmbogăți ecosistemul și vor extinde varietatea de date de care se vor putea folosi întreprinderile de servicii. Toni Tolker-Nielsen a mai remarcat în acest sens că sectorul de observare a Pământului este încă foarte instituțional subliniind existența unui „potențial comercial enorm, încă slab dezvoltat”.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.