Sus

Editare genomică: Statele Unite și alte 12 țări semnează o Declarație internațională

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Editare genomică: Statele Unite și alte 12 țări semnează o Declarație internațională

Editare genomică: Statele Unite și alte 12 țări semnează o Declarație internațională

În scopul susținerii politicilor de inovație în agricultură, inclusiv editarea genomică, Statele Unite, împreună cu 12 alte țări au semnat o declarație internațională. Declarația referitoare la aplicațiile biotehnologiei de precizie în agricultură a fost publicată la Geneva, pe lângă comitetul Organizației Mondiale a Comerțului (WTO), pe marginea aplicării de măsuri sanitare și fitosanitare.

„Biotehnologiile de precizie, ca editarea genomică, reprezintă o promisiune imensă pentru agricultorii și consumatorii din întreaga lume”, a declarat secretarul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, Sonny Perdue. Aceste instrumente pot avea un rol fundamental în sprijinul agricultorilor, ca să poată înfrunta numeroasele provocări generate de producție, îmbunătățind în același timp calitatea și valoarea nutrițională a alimentelor disponibile pentru consumatorii din întreaga lume”.

„Din păcate, aceste tehnologii se confruntă adesea cu obstacole normative bazate pe dezinformare și atitudini politice. Cu toate acestea, este îmbucurător să vedem Argentina și alți aliați reunindu-se sub umbrela WTO pentru a îmbrățișa public sistemele de reglementare bazate pe știință, ce ne vor oferi posibilitatea să deblocăm enormul potențial al acestor tehnologii”.

Alături de Statele Unite și Argentina, țările care au semnat acordul sunt: Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Guatemala, Honduras, Iordania, Paraguay, Uruguay, Vietnam și secretarul Comunității Economice a Statelor Africii Occidentale.

„Provocările globale de mediu, paraziții și maladiile, nesiguranța alimentară și schimbările în preferințele consumatorilor, între alți factori, au făcut ca utilizarea și promovarea de instrumente  ca biotehnologia de precizie, să devină fundamentale pentru creșterea producției de alimente sigure”, scrie documentul semnat la Geneva la finele anului trecut. Inovația în agricultură are „un rol esențial în creșterea recoltelor și productivității pentru susținerea unei civilizații prospere”, continuă analiza. Inovațiile în biotehnologia de precizie, cum este editarea genomică, au adus promisiunea unor îmbunătățiri importante în ceea ce privește simplificarea și precizia introducerii trăsăturilor dorite în organismele agricole”.

Agricultorii au nevoie de „o amplificare a accesului la noi instrumente pentru îmbunătățirea productivității, sănătatea animalelor și durabilitatea mediului înconjurător, și trebuie să contribuie la înfruntarea provocărilor globale cum sunt schimbările climatice, bolile și paraziții și siguranța alimentelor mondiale, sau cum să satisfacă preferințele consumatorilor și cererea de alimente mai sănătoase și de calitate superioară la prețuri accesibile”, continuă documentul.

În unele cazuri, „biotehnologia de precizie, cum este modificarea genetică, poate genera organisme cu caracteristici asemănătoare cu cele obținute prin creșterea convențională. În alte cazuri, organismele generate pot avea caracteristici asemănătoare cu cele introduse deja în organisme ce utilizează tehnologia ADN-ului recombinat. În ambele cazuri, siguranța alimentară, animală și a mediului oferită de aceste produse poate fi tratată de cadrele normative existente pentru produsele agricole și de standardele de siguranță bazate pe caracteristicile produsului sau organismului” subscriu cele 13 țări semnatare ale documentului.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.