Sus

EFSA: Pesticidele în mâncare sunt sub limita legală în 96,1 % din eșantioane

Agroind Cauaceu SA / Articole  / EFSA: Pesticidele în mâncare sunt sub limita legală în 96,1 % din eșantioane

EFSA: Pesticidele în mâncare sunt sub limita legală în 96,1 % din eșantioane

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a publicat un nou raport în care sunt prezentate datele puse la dispoziție de organele de control naționale ale țărilor din Uniunea Europeană în anul 2019, rezultate ce nu indică vreun risc pentru sănătatea consumatorilor.

„În anul 2019 au fost analizate un total de 96.302 eșantioane, 96,1% dintre acestea situându-se sub limitele maxime permise de reziduuri”, indică EFSA în raportul pe care îl dă publicității anual cu privire la reziduurile de pesticide prezente în alimente în țările Uniunii Europene, publicat în data de 7 aprilie 2021. „Pentru subgrupul de 12.579 de eșantioane analizate ca parte a programului de control coordonat de UE (EUCP), 98% erau în limitele legale”, anunța Autoritatea europeană.

Între cele 96.302 eșantioane analizate, 24.347 provin din țări terțe. Acestea au prezentat limite maxime de reziduuri (LMR) mai ridicate decât la alimentele produse în Uniunea Europeană (7,8% în țările terțe față de 2,7% în țările UE) și un grad de non-conformitate mai ridicat (5,6% față de 1,3%). „În 2019, nivelul de depășire a limitelor maxime de reziduuri a fost de 1,3% pentru alimentele biologice, față de 4,1% pentru alimentele convenționale”, adaugă comunicatul EFSA.

Rezultatele prezentate mai sus sunt foarte apropiate de cele din anul 2018 și au fost utilizate ca bază pentru evaluarea riscurilor alimentare. Concluziile EFSA sunt că produsele alimentare analizate în 2019 nu sunt constituie o problemă pentru sănătatea consumatorilor. Raportul anual publicat de EFSA se bazează pe datele puse la dispoziție Autorității Europene de organismele naționale oficiale de control ale statelor membre UE, Islanda și Norvegia. EFSA amintește că aceste programe nu sunt concepute să furnizeze rezultate reprezentative din punct de vedere statistic a reziduurilor de pesticide din alimentele aflate pe piața europeană. Accentul se pune pe produsele care ar putea conține aceste reziduuri sau pentru care au fost identificate încălcări ale LMR în programele de supraveghere precedente.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.