Sus

Eurodeputații resping proiectul de reducere la jumătate a pesticidelor în UE

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Eurodeputații resping proiectul de reducere la jumătate a pesticidelor în UE

Eurodeputații resping proiectul de reducere la jumătate a pesticidelor în UE

Parlamentul European a respins miercuri, 22 noiembrie, un proiect legislativ care vizează reducerea la jumătate a utilizării pesticidelor în UE până în 2030, îngropând de facto acest text cheie referitor la mediu cu câteva luni înainte de alegerile din iunie 2024. Element crucial al Pactului Verde al UE, această legislație propusă în iunie 2022 de Comisia Europeană a planificat să reducă la jumătate până în 2030, față de perioada 2015-2017, utilizarea și riscurile la scara UE a produselor chimice fitosanitare.

Forța principală a Parlamentului, grupul PPE (dreapta) a adoptat amendamente menite să slăbească considerabil textul. Acesta a fost respins într-un vot final cu 299 de voturi (207 pentru, 121 abțineri) de deputații europeni reuniți în plen. Într-un vot separat, foarte strâns, europarlamentarii au refuzat apoi orice trimitere către o comisie parlamentară, punând astfel capăt viitorului proiectului legislativ, mai ales că textul divizează profund statele membre.

Teoretic, miniștrii agriculturii pot continua să examineze textul și să adopte o poziție în vederea unei a doua treceri prin Parlament, iar Comisia are posibilitatea de a depune o nouă versiune. Dar aceste scenarii par foarte improbabile pe măsură ce se apropie alegerile. Pentru Verzi, Parlamentul a „îngropat” regulamentele. „Este o zi neagră pentru mediu și fermieri”, a reacționat imediat raportorul textului, ecologista austriacă Sarah Wiener.

Grupul PPE s-a opus cu înverșunare textului, la unison cu organizarea sindicatelor majoritare agricole (Copa-Cogeca) și a statelor ostile textului, pe un fond de rezistență crescândă la reglementările UE de mediu, considerate prea restrictive și probabile, potrivit acestora, pentru a reduce randamentele. „Astăzi este o zi bună pentru fermieri și pentru toți cei care cred că UE ar trebui să se abțină de la a le impune noi sarcini”, a declarat europarlamentarul german Peter Liese, solicitând un nou proiect „în cooperare cu sectorul agricol” în legislatura viitoare.

Acest vot din Parlament vine la câteva zile după anunțul de către Comisia Europeană a reînnoirii pe zece ani a autorizației pentru glifosat în UE. Reînnoirea autorizației în UE anunțată de Comisie se bazează pe evaluări cuprinzătoare ale siguranței efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) împreună cu statele membre ale UE.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.