Sus

MADR: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol în majoritatea regiunilor agricole

Agroind Cauaceu SA / Articole  / MADR: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol în majoritatea regiunilor agricole

MADR: Ploile din ultimele zile au refăcut rezerva de apă din sol în majoritatea regiunilor agricole

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ne anunță că a centralizat informațiile actualizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) referitoare la aprovizionarea cu apă din sol. Astfel, precipitațiile înregistrate începând din 16 noiembrie 2023 și până în prezent au refăcut rezerva de apă din sol, îndeosebi în zonele din estul, sud-estul și sudul țării, unde seceta pedologică era extremă. La această dată aprovizionarea cu apă se prezintă în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și chiar optim în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Dacă în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitații a fost de 43.6l/mp, pentru intervalul 1-26 noiembrie, aceasta a crescut până la valoarea de 86.3l/mp (max.), cu 44,8 l/mp peste media climatologică a lunii noiembrie.

Potrivit datelor comunicate de ANM, luna noiembrie 2023 este a-II-a lună cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966 (96.9 l/mp). Zona Dobrogea înregistrează un record sub aspectul cantității medii de precipitații în această lună, valoarea de 128.7 l/mp căzută în perioada 1-26 noiembrie 2023 fiind cea mai ridicată valoare din istorie, depășind recordul anterior de 88.9 l/mp din noiembrie 1975. Menționăm că, în intervalul 1-16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitații în această regiune era de 11.6 l/mp, față de o medie lunară de 34.8 l/mp.

Sursa: MADR

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.