Sus

MADR inițiază campania „Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”

Agroind Cauaceu SA / Articole  / MADR inițiază campania „Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”

MADR inițiază campania „Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”

Începând din 2020, Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie „Ziua Internațională de conștientizare privind risipa și deșeurile alimentare”. La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentație adecvată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat o campanie de informare și conștientizare asupra efectelor majore și pe termen lung ale risipei de alimente: „Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Nechita Oros și secretatul de stat Aurel Simion au deschis în data de 29 septembrie 2020, la sediul instituției, evenimentul „Stop deșeurilor și risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”, organizat în colaborare cu InfoCons, în cadrul căruia a fost demarată campania de informare și conștientizare asupra efectelor majore și pe termen lung ale risipei de alimente ”Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”.

În cadrul intervenției sale, ministrul Adrian Oros a declarat că „principala soluție pentru schimbarea comportamentului consumatorilor este educarea și informarea acestora, atât în familie cât și în școli. Sunt necesare și reglementări clare și coerente între instituțiile care au atribuții în această direcție, astfel încât să fie creat un cadru legislativ și comportamental care să transforme toate aceste deziderate în realitate. Am convingerea că întâlnirea de astăzi va fi percepută ca un apel pentru identificarea acelor măsuri, instrumente, pârghii care să combată risipa alimentară, să eficientizeze implementarea tuturor prevederilor legislative specifice pe care le avem și mă bazez pe implicarea autorităților, pe expertiza și profesionalismului reprezentanților mediului academic, a institutelor de cercetare și a tuturor partenerilor care sunt interesați de acest fenomen”.

La rândul lui, Secretarul de stat Aurel Simion, coordonatorul direcției de industrie alimentară, a declarat: „Risipa alimentară rămâne una dintre provocările majore ale societății moderne, fiind semnalată la nivel internațional de FAO, ca un fenomen de amploare, de natură să afecteze securitatea alimentară, la nivel mondial. Ceea ce putem să facem noi, MADR, pe lângă măsurile pe care le vom lua este să cooptăm toți factorii de decizie cu atribuții în acest domeniu și să încercăm să găsim soluții prin care populația să conștientizeze fenomenul risipei alimentare, pentru a deveni conștienți și mai atenți la ceea ce consumăm în așa fel încât să eliminăm risipa alimentară.”

La finalul întâlnirii, ministrul Adrian Oros a salutat inițiativa FAO pentru modul activ, aplicat și susținut prin care a reușit să mobilizeze și să angreneze actorii responsabili în lansarea de acțiuni dedicate luptei împotriva risipei de alimente și pentru prevenirea deșeurilor alimentare, astfel încât marcarea importanței conștientizării asupra risipei de alimentare să fie realizată într-un mod vizibil, care să sublinieze importanța fenomenului risipei alimentare.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.