PAN Europe solicită mai multe informații cu privire la pesticidele toxice pentru reproducere
La scară europeană, PAN Europe cere interzicerea tiacloprid și a „alte pesticide toxice pentru reproducere”, atât timp cât reziduurile acestora se află în produsele alimentare. Pesticide Action Network (PAN) Europe face apel pentru mai multe informații despre produsele de protecția plantelor clasificate drept toxice pentru reproducere. În 9 aprilie 2024, rețeaua a trimis o scrisoare pe acest subiect către Stella Kyriakides, Comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.
„Aceste substanțe sunt fără echivoc periculoase pentru sănătate și nu vor fi aprobate pentru utilizare în pesticide conform Regulamentului 1107/2009 („Regulamentul privind pesticidele”) care urmărește protejarea sănătății oamenilor și animalelor, precum și a mediului de expunerea la pesticide dăunătoare. În ciuda obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind pesticidele, serviciile dumneavoastră de la Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară continuă să permită reziduurile acestor substanțe în alimentele importate după ce au fost interzise în UE. În plus, am observat că unele dintre astfel de substanțe rămân aprobate și sunt utilizate în producția alimentară din UE chiar și după ce au fost clasificate oficial ca toxice pentru reproducere.
Prin această scrisoare vă cerem să puneți capăt acestor practici și să vă asigurați că toate substanțele toxice pentru reproducere sunt interzise rapid, în conformitate cu legislația UE, și că nu sunt permise reziduuri în alimente.”
Prin urmare, PAN Europe solicită:
– Interzicerea dimetomorfului (fungicid) și fluorocloridonului (erbicid), substanțe active clasificate ca toxice pentru reproducere categoria 1B. Perioadele de aprobare ale acestora au expirat „de câțiva ani, dar Comisia Europeană și statele membre continuă să le prelungească, în loc să le retragă de pe piață”, regretă rețeaua.
– Scăderea pragurilor de reziduuri în produsele alimentare pentru „toate substanțele toxice pentru reproducere care nu mai sunt autorizate în UE” (tiacloprid, mancozeb, izopirazam, ciproconazol, glufosinat, carbendazim). PAN Europe consideră în special că actualul „standard dublu” „plasează fermierii din Uniunea Europenă într-o concurență neloială”.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.