Participare masivă a fermierilor din nord-vestul României la Ziua Poumbului de la Vezendiu
Vezendiu, 30 august 2018. Promat Tășnad și partenerii săi, Agrotex Carei și Agroind Cauaceu au organizat prima ediție a evenimentului „Ziua Porumbului”, care s-a desfășurat în cadrul platformei demonstrative de la Vezendiu, județul Satu Mare.
În acest an, evenimentul a devenit unul de referință pentru această cultură, reunind 600 fermieri din județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și Maramureș, precum și 45 parteneri ai celor mai mari distribuitori și producători de semințe de porumb din zona de nord-vest a României. Scopul declarat al Promat Tășnad a fost acela de a prezenta recoltele și modul în care se comportă fiecare soi de porumb la tehnologiile intensive de cultură. Fermierii prezenți au avut ocazia să observe comportamentul unui număr de 140 hibrizi de porumb și să descopere noile soiuri, precum și tratamentele dedicate acestora și tehnologia aplicată în platforma cooordonată de specialistul de la Promat Tășnad, inginerul Marian Coneac.
Cristian Moldovan, directorul Promat Tășnad a adresat participanților un cuvânt de bun venit, mulțumindu-le celor doi parteneri – companiile Agroind Cauceu, reprezentată de Dan Corbuț și Agrotex Carei, reprezentată de Adrian Lăța, pentru „prietenia solidă de care dau dovadă, reflectată într-un parteneriat de lungă durată, fiind un exemplu pentru România.” Cristian Moldovan le-a mulțumit și fermierilor pentru prezență, precum și companiilor partenere, pe care le consideră „cele mai performante din România și la nivel mondial în domeniul agriculturii.”
Inginerul Marian Coneac, specialistul de la Promat Tășnad care s-a ocupat de aspectul și de calitatea produselor din platformă a declarat că întregul eveniment „este un efort pe care îl facem pentru a putea veni în sprijinul fermierilor, în primul rând, prin tot ce înseamnă inovație de ultimă oră, veridică, în acest domeniu. Referitor la agrotehnica practicată în platforma de la Vezendiu, specialistul a menționat că „la lucrările de bază a fost efectuată arătura, care a fost compactată încă de anul trecut, din toamnă. Printr-o lucrare antemergătoare superficială am pregătit terenul, iar împreună cu partenerii noștri pe segmentul sămânță de porumb am semănat și înființat această platformă în care aveți posibilitatea să vizionați peste 140 hibrizi de porumb din portofoliul firmelor prezente, de la extratimpurii până la tardivi, hibrizi care se regăsesc cu siguranță în fermele dumneavoastră.”
Cât despre strategia de nutriție, „au fost elaborate mai multe rețete de fertilizare de bază solidă. Ca o pârghie inovativă, am introdus o variantă de fertilizare de bază lichidă, care în anumite condiții de deficit hidric poate să fie eficientă.” La capitolul control al buruienilor, „au fost elaborate mai multe strategii atât cu aplicabilitate preemergentă cât și postemergentă timpurie și postemergentă tardivă, toate cu un efect pozitiv, controlabil, tehnic, de asemenea manieră încât foarte mulți dintre dumneavoastră vă puteți alege varianta care se potrivește cel mai bine în fermele dumneavoastră,” a mai declarat inginerul Marian Coneac.
Ziua Porumbului s-a bucurat de participarea autorităților locale, la eveniment fiind prezenți Directorul Direcției Generale a Agriculturii și Industriei Alimentare Satu Mare, Cioltean Ioan, Directorul APIA Sălaj, Perneș Călin, Directorul APIA Satu Mare, Mihalca Gheorghe, Directorul Unității Fitosanitare Satu Mare, Mare Gheorghe, Directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului săditor și Directorul Unității Fitosanitare Sălaj, Sana Marius.
Directorul APIA Bihor, Florian Pavel, i-a rugat pe fermieri, în această perioadă în care se desfășoară controalele pe teren să dea o atenție deosebită notificărilor celor de la serviciul control pe teren și sprijinul necesar pentru ca aceste controale să se încheie cât mai repede: „Vă asigurăm că vom face tot ceea ce ține de noi pentru a finaliza controalele pe teren și cele de teledetecție conform graficului stabilit, astfel încât că putem trece la administrarea cererilor în vederea plății avansului începând cu 16 octombrie,” a adăugat Florian Pavel.
12 companii multinaționale producătoare de sămânță și-au prezentat portofoliile de hibrizi de porumb: Caussade Semences, Corteva, Dekalb, Donau Saat, Euralis, KWS, Limagrain, Maïsadour, Marton Genetics, RAGT, Saaten Union și Syngenta.
De asemenea, la eveniment au mai participat opt dintre cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piața românească și mondială: Adama, BASF, Bayer, Corteva, FMC, Innvigo, Summi Agro și Syngenta. Au mai fost prezente nouă firme producătoare de fertilizanți granulați și foliari: Azomureș, Borealis, Brise, Holland Farming, Lebosol, Naturevo, Nufarm, RomChim și Timac Agro.
Deutz Fahr, Ipso, MEWI, Titan Machinery și Yara și-au etalat o gamă largă de utilaje agricole de ultimă generație.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.