Sus

Petre Daea: Piața funciară privind terenurile agricole s-a agitat în câteva județe

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Petre Daea: Piața funciară privind terenurile agricole s-a agitat în câteva județe

Petre Daea: Piața funciară privind terenurile agricole s-a agitat în câteva județe

Piața funciară privind terenurile agricole „s-a agitat”, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care a precizat joi, la Curtici, că există zeci de mii de solicitări privind tranzacții cu acest tip de terenuri, în zonele fertile ale țării.

„S-au accelerat vânzările și cumpărările de teren. Piața funciară s-a agitat în câteva județe, în mod deosebit în județele din partea de vest a țării, Timișul, Aradul, în partea de sud a țării, zonele unde fertilitatea solului este mai ridicată. Evident, interesul este mai puternic aici. Câștigurile prin cultivarea terenurilor sunt mai mari și piața capătă un anumit dinamism și interesul este sporit. În ultima perioadă, am o statistică la mine, au ajuns câteva zeci de mii în anumite zone ale țării. Am situația pentru partea de sud a țării. Săptămânal sunt undeva la 2.000 de solicitări pentru un județ, ceea ce este foarte mult”, a declarat ministrul Agriculturii, aflat în vizită la o fermă agrozootehnică din Curtici.

Acesta a adăugat că circulația terenurilor este liberă, dar balanța trebuie să încline spre fermierul român: „Evident că circulația terenurilor este liberă, dar restricții trebuie să fie, astfel încât echilibrul acesta între interesul nostru și al altora să-l ducem în favoarea fermierului român, a tânărului fermier, pentru că nu o să putem mâine să înlocuim fermierii românii decât cu tinerii fermieri români, dar nu poți să fii fermier dacă nu ai pământ. (…) Balanța trebuie să încline tot timpul, repet, tot timpul spre interesul național, tot timpul spre fermierul român, spre fermierul român”, a adăugat sursa citată.

Petre Daea a făcut aceste declarații în contextul în care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, aflat și el la ferma din Curtici, precizase anterior că este în lucru un proiect de lege privind tranzacționarea terenurilor agricole.

„Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo și, respectând cerințele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă”, a precizat Liviu Dragnea, într-o conferință de presă desfășurată la Combinatul Agroindustrial Curtici.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.