Sus

Polonia cere mai mulți bani pentru PAC

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Polonia cere mai mulți bani pentru PAC

Polonia cere mai mulți bani pentru PAC

Polonia a făcut apel la Uniunea Europeană să crească cu 10% bugetul Politicii Agricole Comune pentru următorii șapte ani. Primul Ministru polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat miercuri, 13 mai, că a formulat această propunere într-o scrisoare adresată șefilor țărilor membre și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În anul 2018, Comisia a propus un plan de 324,2 miliarde de euro pentru noua PAC, cel mai consistent buget european, foarte important pentru țări ca Spania, Polonia și Franța.

„Polonia a căutat să-i convingă pe partenerii noștri să asigure cel mai important buget al UE posibil”, a declarat Mateusz Morawiecki în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Varșovia, adăugând că „lupta contra paradisurilor fiscale” este o metodă bună de finanțare. Șeful guvernului polonez a mai adăugat că agricultura, afectată de îmbătrânirea populației rurale și de dispariția unor exploatații, a jucat un rol crucial în timpul crizei Coronavirusului. Acest sector a garantat o livrare stabilă de hrană către regiunile afectate de pandemie și acest lucru a fost posibil datorită muncii și angajamentului agricultorilor europeni și asistenței financiare furnizate de Uniunea Europeană, a declarat Mateusz Morawiecki către AFP.

Dar, a mai adăugat el, programele naționale de ajutor public lansate în lupta contra pandemiei riscă să agraveze inegalitățile, pentru că „unele state membre nu vor fi în măsură să furnizeze ajutoare publice de amploare”. „În spiritul acestei analize, Polonia propune creșterea bugetului PAC cu 10% în raport cu suma recomandată în 2018”, a mai spus Mateusz Morawiecki.

Această creștere se va regăsi în bugetele tuturor statelor beneficiare, care ar urma să primească fiecare 10% în plus față de cât era prevăzut în 2018. „Uniunea Europeană poartă în întregime responsabilitatea sectorului agricol. Daca nu vor exista resurse financiare adecvate, acest sector se va prăbuși”, a mai afirmat premierul polonez.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat la Bruxelles că aprobă propunerea premierului Mateusz Morawiecki.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.