Sus

Principalele verigi tehnologice la cultura rapitei de toamna

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Principalele verigi tehnologice la cultura rapitei de toamna

Principalele verigi tehnologice la cultura rapitei de toamna

Cea mai importanta veriga este pregatirea terenului. Aceasta se face pentru seminte mici, semanate mai la suprafata, pentru ca altfel au o rasarirea mai grea. Epoca optima a semanatului este o perioada mai calda a anului, fara prea multe ploi. Patul germinativ trebuie sa fie asezat, maruntit, nivelat, cu acumularea maxima a apei in sol si evitarea pierderii acesteia.

Pe un sol reavan, aratura se face la 20 – 25 cm, urmata de o lucrare cu combinatorul, pentru asezare, maruntire si retinerea apei. Pe un sol mai uscat se procedeaza la o scarificare mai usoara (+ tavalug), la 18 – 24 cm, iar pe un sol uscat, prelucrarea patului germinativ se face cu superdiscuri + tavalugi, la 14 – 16 cm (2 lucrari in diagonale inverse).

Terenul trebuie sa fie pregatit pentru semanat pana la data de 15 – 20 iulie, ca sa nu pierdem apa din sol si acesta sa o acumuleze pe cea provenita din eventualele ploi. Prin nivelare, maruntire si asezare reducem suprafata de evaporatie si pierderea umiditatii. In cazul in care avem eventuale imburuienari, combaterea se face cu erbicide totale: 2 – 3 l/ha, fara a mobiliza solul, astfel evitam pierderea apei.

Pe terenurile prost structurate, tasate, este obligatorie o scarificare adanca, de 40 – 60 cm, pentru a se evita stagnarea apei, rapita fiind foarte sensibila la acest fenomen (moare).

 

Rotatia culturii

Este necesar un asolament de 3 – 4 ani, sau chiar 5 – 6 ani, daca avem o infestatie puternica cu  putregai alb. Intre cele mai bune premergatoare amintim cerealele paioase (toamna si primavara), precum si mazarea si borceagul. Ca premergatoare medii, putem considera hibrizii timpurii de porumb. Este exclus sa folosim ca premergatoare soia si floarea-soarelui, din cauza bolilor comune, si nu se practica monocultura. În funcție de premergatoare, diferentele de productie pot fi urmatoarele:

 • Dupa cereale: 3500 – 4000 kg
 • Dupa porumb: 2500 – 3200 kg

 

Fertilizarea

Rapita este planta ce valorifica cel mai bine ingrasamintele chimice aplicate, chiar si substantele nutritive din staturile mai profunde, pentru ca are un sistem radicular puternic. Fertilizarea la rapita se face in toamna, la pregatirea patului germinativ:

 1. Dupa cereale paioase: 20 – 30 N/ha, 40 – 60 kg P2O5/ha, 50 – 60 kg K2O/ha si 20 – 30 kg SO3/ha;
 2. Dupa porumb timpuriu: 40 – 60 kg N/ha, 50 – 70 kg P2O5/ha, 60 – 70 kg K2O/ha si 30 – 40 kg SO3/ha.

Primavara, in primul rand se executa o aplicare foliara de Bor (300 gr s.a./ha), care crește rezistența la atacurile de putregai cenușiu și favorizează polenizarea. La desprimavarare, se aplica 60 – 80 kg N/ha (ureic – eliberare prelungita), 20 – 30 kg SO3/ha sau 50 – 60 kg SO3/ha daca nu s-a aplicat toamna. La alungirea tijei, de la mijlocul la sfarsitul lunii aprilie, in functie de nivelul precipitatiilor, se aplica 30 – 50 kg N/ha (benefic – CaO,MgO – Nitrocalcar). Odata cu tratamentele de combatere a bolilor si daunatorilor sunt foarte importante ingrasamintele foliare minerale si organice, fiind benefice microelementele B, Mn, Mo.

Pentru realizarea de productii maxime, de peste 3800 kg/ha, sunt necesari stimulatori de creștere și dezvoltare = fitohormoni: auxine, gibereline, citokinone, combinate cu molecule organice (aminoacizi).

 

Semănatul

Norma de samanta este in functie de MMB: 2,5 – 4,5 kg/ha (45 – 55 bg/mp). In ceea ce priveste densitatea, daca in primavara avem ploi de 15 -20 l/m², plantele vor fi viguroase si vor fi raspandite uniform in lan. Intarzierea semanatului pana in intervalul 20 septembrie – 10 octombrie duce la o majorare cu 15 – 20% a cantitatii. Epoca de semanat este in functie de vigoarea hibrizilor (25 august – 15 septembrie – hibrizi cu o vigoare mai slaba la rasarire si din 10 septembrie – 1 octombrie, hibrizi cu o vigoare puternica dupa rasarire).

La formele de primavara, urgenta 1 este 25 februarie – 10 martie. Adancimea de semanat este de 2 – 4,5 cm, in functie de umiditatea solului:

 • 2 – 3 cm pe un sol reavan, umed in profunzime;
 • 3,5 – 4,5 cm pe un sol mai uscat: 4 – 6 mm de ploaie duce la incoltire si la uscarea boabelor, in schimb, 8 – 10 mm ne ofera siguranta rasaririi si dezvoltarea in primele faze de vegetatie (plantulele).

 

Lucrarile de ingrijire specifice

Eliminarea stagnarilor de apa (iarna si primavara), pentru ca rapita este foarte sensibila si este nevoie de pluguri speciale sau de mijloace manuale. Tavalugitul parcelelor, in cazul in care am avut zapada multa, neasezata, pentru ca plantele respira și se epuizeaza.

 

Combaterea buruienilor

Varianta Clearfield:

Imazamox: o singura trecere pentru monocotiledonate (inclusiv samulastra) si dicotiledonate (inclusiv crucifere salbatice: mustar, ridiche). La 2 – 6 (7) frunze ale rapitei, in functie de starea de imburuienare cu dicotiledonate si nivelul de rasarire a samulastrei, se utilizeaza Cleranda 2l/ha + adj Dash 2l/ha, iar primavara utilizam Cleravo 2l/ha + adjuvant Dash 2l/ha.

 

Varianta clasică: 

Erbicidare preemergenta pentru dicotiledonate cu produse pe baza de metazaclor, dimetaclor + clomazon (traista ciobanului, turita), etametsulfuron.

Erbicidarea postemergenta timpurie se face la 2 – 3 frunze, fara clomazon.

Combaterea samulastrei de paioase si a monocotiledonatelor anuale se face in functie de starea de infratire: 0,8 – 1,5 lt/ha cu produse pe baza de quizalofop, fluazifop, propaquizafop, fenoxaprop.

Erbicidarea postemergenta se face toamna sau primavara, dupa pornirea in vegetatie (in cazul reinfestarii cu dicotile, erbicidarea se face cu produse pe baza de clopiralid, aminopiralid si picloram (Galera).

 

Combaterea bolilor și dăunătorilor

Tratamente fitosanitare:

T1 se aplica toamna la 4 – 6 frunze (nu mai tarziu!) si, cu acest tratament putem combate urmatoarele boli si daunatori:

 • Boli combatute: putregaiul negru (Phoma) = patari pe frunze si tulpini. Putem utiliza produse pe baza de triazoli si cu rol de regulatori: Folicur Solo, Mystic, Orius = 0,5 – 0,6lt/ha sau special Caramba Turbo = 0,7lt/ha, pentru ca reduce dominanța apicală, pregătește planta pentru iernare si mărește gradul de ramificare în primăvara.
 • Daunatori combatuti: puricii (tratament samanta sau stropiri in vegetatie cu insecticid de contact si ingestie), viespea (larvele rod, scheletuiesc intreaga planta), buha verzei (larva compromite cultura la un atac puternic). Combaterea se face cu produse de contact și ingestie: piretroizi de sinteză pe baza de cypermetrin, gama și lamda cihalotrin.

 

T2 se aplica primavara, la alungirea tijei, si combate boli si daunatori:

 • Bolile sunt combatute cu produse pe baza de triazoli, in doze sau combinatii: tebuconazol + procloraz, protioconazol, propiconazol, difenoconazol si ingrasaminte foliare pe baza de molecule organice (aminoacizi). Intre bolile combatute amintim patarea bruna (phoma), precum si infectii primare de putregai alb, fainare si putregai cenusiu.
 • Daunatorii sunt combatuti prin produse de contact si ingestie (folosim capcane specifice). Intre acestia amintim gargarita tulpinilor, care inteapa, depune ouale, iar larvele rod galerii in mijlocul tulpinii. Substante active folosite: lamda-cihalotrin, deltametrin, alfa cipermetrin, tau-fluvalinat.

 

T3 se aplica la inceputul infloritului pana la 50% flori in lan si este obligatoriu in anii ploiosi. Acest tratament combate boli si daunatori.

 • Boli combatute: putregaiul alb (foarte periculoasa, duce la patarea frunzelor, florilor si silicvelor), cilindrosporioza (duce la imbatranirea silicvelor si la plesnire (scuturare) inainte de coacere.
 • Daunatori combatuti: puricii inflorescentelor (se pun capcane la nivelul florilor, pentru ca acestia consuma organele florale avortare) se pot combate cu insecticide de contact si sistemice, prietenoase cu albinele (acetamipird, tiacloprid, tau fluvalinat); un alt daunator combatut este gandacul paros, care este foarte vorace, dificil de combatut si care consuma organele florale in totalitate. Acesta se combate utilizand doze duble de insecticide de contact si ingestie – aplicarea se face seara, dupa retragerea albinelor.

 

Lucrări specifice culturii de rapiță

In toamnele exagerat de lungi, se aplica un retardant specific, pe baza de clormequat clorura (1 litru la fiecare 2 frunze).

In cazul imburuienarilor tarzii sau in cel al buruienilor-problema (lipicioasa – gallium) este recomandata o erbicidare totala. Faza de erbicidare este atunci cand treimea superioara prezinta silicve galben-maronii turgescente, boabele sunt maronii, unele chiar negre.

Pentru a impiedica scuturarea silicvelor este bine sa se aplice un sticker pe baza de polietilenglicol, cu rol de a preveni desfacerea silicvelor si scuturarea boabelor in cazul vanturilor mai puternice.

Este bine ca recoltatul sa inceapa cand umiditatea boabelor este de 13 -15% ca sa nu ajungem la supracoacere, cand pierderile pot deveni semnificative. In cazul atacului de paduchi verzi (colonii pe silicve) se adauga un insecticid de contact.

Combinele trebuie sa fie echipate cu separatoare de lan verticale si masa extensibila.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.