Sus

Seră hidroponică de 700.000 euro la Toboliu

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Seră hidroponică de 700.000 euro la Toboliu

Seră hidroponică de 700.000 euro la Toboliu

Localnicii din Toboliu au cu ce să se mândrească, pentru că, vineri, 20 iulie, a fost inaugurată în localitate o seră hidroponică bazată pe tehnologie olandeză, de ultimă generație. Proiectul are o valoare totală de 704.000 euro, și a fost îndeplinit în cofinanțare: în proporție de 70% prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în valoare de 489.000 euro, iar contribuția beneficiarului a fost de 215.000 euro.

Proiect de anvergură finalizat de un tânăr de 22 ani

Robert Muntean este numele tânărului de 22 ani care a dus la bun sfârșit acest proiect, el renunțând la Facultatea de Drept pentru a se dedica agriculturii, fiind acum student în anul trei la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea. „Proiecte ca acesta sunt exemple și pentru ceilalți tineri care vor să se apuce de agricultură, să se întoarcă la sat”, a spus directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Ionuţ Chesnoiu, prezent la eveniment.

Terenul pe care a fost construită sera de 2.688 metri pătrați a aparținut bunicilor lui Robert, care și-a dorit să pornească o afacere profitabilă, de viitor. În seră sunt cultivate roșii cherry cu răsaduri aduse din Grecia, în sistem hidroponic, complet computerizat, pe bază de tehnologie olandeză de ultimă generație. Roșiile sunt cultivate în substrat de fibră de nucă de cocos. „Prin utilizarea hidroponiei se evită utilizarea pesticidelor, în afara cazurilor când apar unii dăunători, acestea fiind însă foarte rare, pentru că sistemul este controlat total de computer”, a spus Robert Muntean.

Ce este hidroponia?

În cultura hidroponică plantele sunt cultivate direct într-o soluție nutritivă pe bază de apă, ce conține toate elementele nutritive, minerale și oligo-elementele esențiale pentru creșterea acestora. De exemplu, roșiile cresc în suporți sau substraturi inerte, cum sunt pietrele, argila sau în sistemul de tuburi NFT (Nutrient Flow Technique) utilizate uneori pentru suportul vertical al plantelor.

Absența solului elimină aproape total organismele și buruienile. Prin urmare, utilizarea erbicidelor este redusă considerabil, dar este permisă, pentru că nu există viermi sau bacterii care să fie stârpite în întregime. Mediul controlat protejează recolta de majoritatea paraziților din atmosferă. Hidroponia utilizează în general doar 20% din apa necesară culturii tradiționale, în pământ. Conductivitate electrică sau electro-conductivitatea soluției este supravegheată zilnic pentru menținerea nivelului nutrienților la maxim. Soluția nutritivă trebuie schimbată atunci când se constată un dezechilibru chimic. Cerințele energetice includ aerarea și pomparea soluției la fiecare 4 – 6 ore, deși unele sisteme se rotesc încontinuu pentru a iriga rădăcinile fără întrerupere, pe tot parcursul vieții culturii.

Inginerul agronom Constantin Câmpan, tehnologul serei, crede că un mare avantaj al hidroponiei este că poate oferi o cultură de roșii „până la  zece luni, în timp ce, în câmp, aceasta nu poate depăși trei luni, în timpul verii”. În condițiile în care roșiile au fost plantate în data de 22 iunie, agronomul spune că prima recoltă urmează să fie culeasă în jurul datei de 15 august, producția anuală estimată fiind de 80 – 100 tone.

Tinerii trebuie să rămână în România, pentru că pot avea succes!

„Să fii racordat la noile tehnologii este un pas important spre viitor și spre modernitate. Investiții ca cea pe care tu o inaugurezi azi dau încredere celor care vin după tine. Acesta este unul dintre exemplele concrete că în momentul de față în România se realizează investiții și că tinerii trebuie să-și reconsidere ideea de a părăsi țara, pentru că și la noi pot să aibă succes. Sunt mândru că statul Român și AFIR pot fi partenerii unor astfel de tineri aflați în drumul spre antreprenoriat, spre a-și duce la bun sfârșit ideile de afaceri pe care și le-au imaginat. Îi încurajez pe toți tinerii care vor vedea investiția ta să vină să vadă cu ochii lor ceea ce ai realizat și să-ți ceară sfatul, pentru că vei deveni furnizor de informație, de expertiză,” a punctat Adrian Ionuț Chesnoiu la finalul conferinței de presă.

Sursa: Agrotrend

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.