Sus

Substanța activă Tiram interzisă în Uniunea Europeană din 2019

Agroind Cauaceu SA / Articole  / Substanța activă Tiram interzisă în Uniunea Europeană din 2019

Substanța activă Tiram interzisă în Uniunea Europeană din 2019

Comisia Europeană a dispus revocarea aprobării europene pentru fungicidul Tiram, în ciuda opoziției mai multor țări membre. Din cauza opoziției acestor state membre, care reprezintă peste 35% din populația Uniunii Europene, nu a fost posibilă atingerea majorității necesare aprobării prevederilor, atât în cadrul ScoPaff (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed) cât și în Comitetul de apel din 12 iulie 2018.

În decembrie 2017, Asociația Producătorilor de Porumb din România a cerut explicit MADR „reautorizarea substanței active tiram, folosită pentru tratarea semințelor de porumb […] Tratamentele la semințe cu substanța activă Tiram sunt de asemenea utilizate pentru proprietățile lor de respingere împotriva păsărilor. În cazul în care discuțiile viitoare europene vor duce la imposibilitatea utilizării pentru tratarea semințelor a acestei substanțe, fermierii cultivatori de porumb ar fi lipsiți de ingrediente active eficiente împotriva mai multor boli penalizatoare pentru aceasta cultură și ar rămâne cu soluții limitate în ceea ce priveste atacurile de păsări după semănat”, se arată în comunicatul APPR.

Normativa prevede că, dacă statele membre nu ajung la un acord, Comisia Europeană poate (nu trebuie) să continue procedurile. Comisia a continuat procedurile făcând ceea ce a promis că nu va mai face, atunci când a fost cazul unei situații asemănătoare în ceea ce privește Glifosatul: la acea vreme, a declarat că nu și-ar mai asuma responsabilitatea pentru reînnoirea aprobării unui „cartof fierbinte”, cum este celebrul erbicid, fără susținerea unei majorități calificate a statelor membre. Evident, „cartofii” tiram și diquat nu au fost suficient de „fierbinți”, așa că cele două substanțe active au fost sacrificate în numele (in)coerenței.

Dar, ce rău face substanța activă tiram în viziunea CE?

„Autoritatea a identificat un risc acut ridicat pentru consumatori și pentru lucrători generat de aplicarea pe frunze prin pulverizare a substanței tiram. În plus, s-a identificat un risc ridicat pentru păsări și mamifere în toate utilizările reprezentative evaluate, inclusiv tratarea semințelor, chiar luând în considerare aplicarea unor ajustări de nivel superior în cadrul evaluării riscurilor.Definițiile reziduurilor în scopul evaluării riscurilor nu au putut fi derivate pe baza informațiilor incomplete disponibile cu privire la metabolitul M1 și, prin urmare, evaluarea riscului pentru consumatori prin aport alimentar nu a putut fi finalizată, iar limitele maxime de reziduuri nu au putut fi stabilite.

În plus, formarea amidei N-N-dimetilnitroase (NDMA), o substanță care prezintă motive de îngrijorare având în vedere că pericolul său intrinsec în apa potabilă, atunci când apele de suprafață și subterane care conțin tiram și metabolitul său DMCS sunt supuse proceselor de tratare a apei, nu a putut fi exclus de autoritate pe baza informațiilor disponibile și, în plus, autoritatea a constatat un risc ridicat pentru organismele acvatice generat de expunerea la DMCS, pe baza informațiilor limitate disponibile. De asemenea, pe baza informațiilor disponibile, autoritatea nu a putut trage concluzii cu privire la potențialul efect de perturbator endocrin al substanței tiram,” arată documentul oficial publicat de Comisia Europeană.

 

„Ținând cont de riscurile identificate pentru păsări și mamifere sălbatice prezentate de semințele tratate, introducerea pe piață și utilizarea semințelor tratate cu produse de protecție a plantelor care conțin tiram ar trebui interzisă,” contină Regulamentul.

 

Rețineți aceste date scadente pentru tiram:

30 ianuarie 2019: data la care statele membre vor fi obligate să revoce autorizările;

30 aprilie 2019: termenul maxim de expirare pentru produsele de protecție a plantelor utilizate pentru aplicarea pe frunze;

30 ianuarie 2020: termenul maxim de expirare pentru celelalte produse de protecție a plantelor, inclusiv cele utilizate pentru tratarea semințelor.

30 ianuarie 2020: interizcerea vânzării și utilizării semințelor tratate cu tiram.

Sursa: Agrotrend

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.