Transhumanța este inclusă în patrimoniul imaterial al UNESCO
UNESCO a validat transhumanța ca patrimoniu imaterial al umanității, ceea ce reprezintă o consacrare a muncii colective desfășurată de zece țări din 2019. Astfel, România a depus la UNESCO alături de alte state intrarea obiceiului în patrimoniul imaterial. „Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” a fost depus la UNESCO în martie 2020 de Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, România și Spania.
La începutul lunii decembrie 2023, comitetul interguvernamental UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial (ICH) al umanității a validat aplicația „Transhumanță, strămutare sezonieră a turmelor”. „Această victorie nu este doar a noastră, ci este rezultatul unei colaborări remarcabile cu alte țări europene implicate în dosar și a eforturilor specialiștilor în protejarea și promovarea moștenirii culturale inestimabile a transhumanței”, a anunțat Comisia Parlamentară UNESCO. „Includerea în UNESCO subliniază importanța și semnificația obiceiului transhumanței în contextul cultural al umanității și reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de conservare a tradițiilor autentice pentru generațiile viitoare.”
Înscrierea în patrimoniul UNESCO înseamnă o recunoaștere a faptului că această practică „are un impact benefic asupra ecosistemelor, păstrează rasele locale și îmbunătățește fertilitatea solului și biodiversitatea”.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.