Sus

UE propune reinnoirea pe 10 ani a licentei pentru Glifosat

Agroind Cauaceu SA / Articole  / UE propune reinnoirea pe 10 ani a licentei pentru Glifosat

UE propune reinnoirea pe 10 ani a licentei pentru Glifosat

În cursul unei întâlniri avută între experți în cursul săptămânii trecute, Comisia Europeană a decis să propună reînnoirea licenței glifosat, cea mai utilizată substanță activă în producția de erbicide, pentru o perioadă de 10 ani în Uniunea Europeană.

În noua propunere publicată miercurea trecută, Comisia estimează că din punctul de vedere al managementului riscurilor, se poate acorda reînnoirea autorizației pentru glifosat pe o perioadă de 10 ani. Votul comisiei de experți care au studiat dosarul este așteptat pentru lunile septembrie sau octombrie. Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a explicat că „dorește să pună un termen controversei științifice ” prin redeschiderea procedurii ce vizează reînnoirea omologării acestei substanțe erbicide înainte de sfârșitul acestui an.

„Două agenții din UE, ECHA (Agenția Europeană pentru Produse Chimice) și EFSA (Autoritatea pentru Siguranta Alimentara a UE) au confirmat că nu sunt motive ca această substanță să fie clasificată drept cancerigenă,” a subliniat Vytenis Andriukaitis într-un mesaj scurt transmis la începutul întrunirii comisiei. „Pe această bază, nu am nicio îndoială ca această substanță să reprezinte vreun pericol și Comisia va propune reînnoirea omologării ei pentru o perioadă de 10 ani”, a mai declarat el.

Mesajul este foarte clar: după ce a eșuat în încercarea de a obține o poziție tranșantă din partea țărilor membre, fiecare dintre acestea fiind reprezentată de câte un expert, Comisia vrea să obțină o majoritate „calificată”. „Comisia nu are nicio intenție să aprobe din nou această substanță fără susținerea din partea unei majorități calificate a statelor membre. Aceasta este și va rămâne o responsabilitate împărțită, ” a mai declarat comisarul european.

Tot miercuri a avut loc la Bruxelles o manifestație contra glifosatuluiîn fața sediului Comisiei Europene, în cadrul căreia câteva zeci de opozanți au doborât un flacon gigantic de glifosat în maniera în care erau doborâte statuile de dictatori. „Cele două agenții europene se bazează pe studii oferite de industrie, a declarat Julie Deruy, responsabil cu campania Avaaz, care sprijină inițiativa europeană „Stop Glifosat”.

Utilizarea acestui produs fito este tot mai controversată în Uniunea Europeană. Comisia nu a reușit să convingă statele membre să reînnoiască licența pentru acest erbicid, care a expirat în vara anului 2016. În așteptarea unui aviz științific din partea ECHA și EFSA, Bruxelles-ul a decis apoi să o prelungească cu 18 luni, până la finele anului curent. Acum un an, majoritatea țărilor membre UE au acceptat propunerea Comisiei de reînnoire a licenței pentru acest produs, dar nu a fost întrunită o majoritate „calificată” necesară. Franța și Malta au votat contra și șapte țări s-au abținut (Germania, Italia, Portugalia, Austria, Luxemburg, Grecia și Bulgaria), blocând astfel decizia finală.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.