Ungaria și alte trei țări europene vor evalua glifosatul
Mai sunt trei ani până la reînnoirea autorizației pentru glifosat la scară europeană și subiectul revine în atenția autorităților Uniunii. Ungaria, Olanda, Franța și Suedia au fost desemnate în cursul săptămânii trecute de Uniunea Europeană să realizeze o primă evaluare a controversatului erbicid glifosat, în vederea unei viitoare cereri de autorizare în statele Uniunii, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
„Statele membre au votat în unanimitate pentru crearea unui grup de state membre, o decizie care va fi adoptată în mod formal în săptămânile următoare”, a explicat pentru France Presse Anca Păduraru, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. Lista țărilor participante în grupul de lucru a fost publicată de Agenția suedeză de produse chimice (Kemi). Această decizie a fost luată săptămâna trecută în cadrul unui comitet tehnic pentru produsele fitosanitare de către 28 experți care reprezintă statele membre ale Uniunii Europene, la propunerea Comisiei.
În anul 2015, Centrul Intgernațional de Cercetare a Cancerului a lansat bănuiala că glifosatul ar putea fi o substanță cancerigenă, după care aceasta a fost reabilitată de autoritățile sanitare europene, având parte de reînnoirea licenței în decembrie 2017 pentru o perioadă de cinci ani față de 10 ani cât era prevăzut înainte.
În decembrie 2017, executivul european a reînnoit licența pentru faimosul erbicid în Uniunea Europeană pentru o perioadă de cinci ani, la capătul unei controverse ce a durat mai bine de doi ani. Reautorizarea este valabilă până în 15 decembrie 2022, iar întreprinderile care intenționează să o continue și după această dată vor fi obligate să depună o cerere de reînnoire cu trei ani înainte de termen, adică la finele acestui an.
Ca o prevedere la această cerere, Comisia Europeană căuta un stat membru care să fie raportorul dosarului. Dar, potrivit explicațiilor apărute pe site-ul Comisiei consacrat acestei controversate substanțe, „în cazul glifosatului, datorită importanței dosarului de cerere, niciun stat membru nu s-a oferit voluntar pentru a deveni statul membru raportor sau co-raportor”. Prin urmare, executivul european a sugerat numirea unui grup de state care să devină raportor, ceea ce este o schimbare față de regulile existente. În calitate de raportor, „grupul de evaluare a glifosatului” va trebui să studieze dosarul de cerere de reînnoire înaintat de societățile interesate și să pregătească un proiect de raport pe care să-l supună Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în iunie 2021.
Acest proiect de raport va fi deschis unei consultări publice. Între controversele ce au marcat telenovela reînnoirii glifosatului, autoritățile sanitare germane, pe atunci țară-raportor, s-au plasat sub tirul unor critici acerbe. Eurodeputații le-au reproșat acestora că au plagiat fragmente întregi din argumentele grupului american Monsanto în dosarul pe care l-au realizat în 2017.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.