Washingtonul atacă regulamentul european împotriva defrișărilor
Noile reguli impuse de Comisia Europeană în lupta împotriva defrișărilor aduc fermierilor americani provocări considerate „critice” de Statele Unite.
Statele Unite au cerut Uniunii Europene să amâne aplicarea, planificată pentru sfârșitul acestui an, a reglementărilor împotriva defrișărilor din cauza dificultăților pe care le întâmpină producătorii americani în a se conforma, a indicat Comisia Europeană joi, 20 iunie 2024. Această presiune se adaugă preocupărilor serioase ale țărilor africane, asiatice și sud-americane, dar și ale mai multor state europene care sunt alarmate de taxele pentru proprii fermieri, crescători de animale și operatori forestieri.
Această legislație, finalizată la sfârșitul anului 2022, interzice de la sfârșitul anului 2024 comercializarea în Uniunea Europeană a unei serii de produse (cacao, cafea, soia, ulei de palmier, lemn, carne de vită, cauciuc, piele, mobilier, hârtie etc.) dacă provin din terenuri defrișate după decembrie 2020. Companiile importatoare, responsabile de lanțul lor de aprovizionare, vor trebui să demonstreze trasabilitatea prin intermediul datelor de geo-localizare furnizate de fermieri, combinate cu fotografii din satelit.
Potrivit Financial Times, secretarii americani de comerț, Gina Raimondo, și agricultură, Thomas Vilsack, precum și reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, au trimis o scrisoare Comisiei Europene la sfârșitul lunii mai pentru a solicita amânarea implementării reglementării până la rezolvarea „provocărilor critice” cu care se confruntă producătorii americani în a se conforma.
„Putem confirma că am primit scrisoarea, vom răspunde în timp util”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei.
„Colaborăm activ îndeaproape cu toate părțile interesate pentru a pregăti cererea. Comisia monitorizează în mod constant situația, lucrând din greu pentru a se asigura că toate condițiile sunt îndeplinite pentru o implementare fără probleme”, a adăugat el.
Pe lângă boabele de soia, exporturile americane cele mai afectate sunt lemnul și hârtia, sector ce consideră noile reguli foarte complicate din cauza multiplelor surse de aprovizionare cu celuloza de hârtie.
În cadrul Uniunii Europene, aproximativ douăzeci de miniștri ai Agriculturii din statele membre, în frunte cu Austria și Finlanda, s-au plâns la începutul lunii aprilie de „noi obstacole birocratice” pentru fermieri, ce riscă să paralizeze investițiile sau să „creeze denaturări ale concurenței” în detrimentul produselor europene.
Legislația prevede controale care să vizeze cel puțin 9% din produsele care provin din țări considerate a fi cu „risc ridicat” de defrișare, cele din țări cu „risc scăzut” beneficiind de controale reduse și proceduri simplificate. Cu toate acestea, în absența unei clasificări deja stabilite, Comisia ar putea considera toate țările ca având un „risc standard” la sfârșitul lunii decembrie. Uniunea Europeană este responsabilă pentru 16% din defrișările globale prin importurile sale, potrivit WWF.
Fara comentarii
Sorry, the comment form is closed at this time.