Sus

„Ziua Rapiței” a reunit 350 de fermieri la Marghita

Agroind Cauaceu SA / Articole  / „Ziua Rapiței” a reunit 350 de fermieri la Marghita

„Ziua Rapiței” a reunit 350 de fermieri la Marghita

Marghita, 24 mai 2018. Agrotex Carei, împreună cu partenerii săi, Promat Tășnad și Agroind Cauaceu au organizat prima ediție a evenimentului „Ziua Rapiței”, care s-a desfășurat – sub această denumire – joi, 24 mai 2018, la Marghita, în județul Bihor.

Inginerul Adrian Lăța, Directorul General al Agrotex Carei a adresat un mesaj de bun venit celor peste 350 de fermieri prezenți: „Este primul eveniment pe care l-am intitulat Ziua Rapiței și sperăm să vă placă. După cum vedem, în fiecare an, rapița devine o cultură tot mai importantă, atât în județul Satu Mare cât și în Bihor, iar suprafața semănată cu rapiță crește în fiecare an. Asta înseamnă că este o cultură care aduce profit, dar, totodată, rapița este o cultură care este supusă unor mari probleme legate de boli și dăunători.

De aceea, cei trei parteneri, Promat Tășnad, Agroind Cauaceu și Agrotex Carei au hotărât să vă prezinte în această platformă cei mai performanți hibrizi de rapiță care se comercializează pe teritoriul României, precum și cele mai performante tehnologii pe care le putem aplica la această cultură. Vreau să-i mulțumesc, în primul rând domnlului Director Radu Jolța, directorul fermei noastre de la Vestagrar și colectivului de la Vestagrar pentru această minunată platformă, vreau să le mulțumesc partenerilor mei, cu care putem organiza lucruri atât de frumoase și tuturor companiilor prezente în această platformă, fie că este vorba despre companii care comercializează semințe de rapiță ori produse de protecția plantelor sau utilaje pentru tot efortul făcut ca să putem organiza acest eveniment. Sper ca la sfârșitul zilei să puteți trage niște concluzii care să aducă un plus de valoare în activitatea fermei dumneavoastră.”

 

În 2018 a crescut numărul fermierilor care lucrează peste 50 de hectare

La rândul său, Directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolea Hodișan, i-a felicitat pe organizatori și a remarcat prezența multor tineri în rândurile fermierilor invitați.

Directorul APIA, Florian Pavel a salutat prezența masivă a fermierilor la eveniment și a declarat următoarele: „Am încheiat cu bine și la termen campania de preluare a cererilor unice plată pe 2018. La nivelul județului Bihor au fost depuse 36.441 de cereri, din care 904 fermieri cu peste 50 de hectare. În acest an a crescut cu 47 numărul fermierilor care lucrează peste 50 de hectare. Cei 904 fermieri exploatează 164.000 de hectare din cele 321.000 solicitate la plată în campania 2018, ceea ce înseamnă 50,10%. Dumneavoastră reprezentați viitorul agriculturii bihorene și sătmărene, fapt pentru care aveți toată stima și respectul nostru.

Vă amintesc că mai aveți o săptămână pentru a face, fără penalități, orice modificare la cererea unică de plată depusă, dacă situația o va impune. În continuare, am rugămintea să vă dați tot concursul, pentru ca începând cu luna iunie să soluționăm cât mai repede inconsistențele, pentru a se putea stabili eșantioanele de control pentru fiecare centru județean în parte. În luna iulie va începe controlul pe teren, care se va închia la 30 septembrie 2018. Astfel, începând cu 15 octombrie și până în 30 noiembrie 2018, sperăm să putem plăti avansul aferent acestei campanii, iar începând cu 1 decembrie 2018 până în 31 martie 2019 să încercăm să finalizăm plățile aferente campaniei 2018. Referitor la plățile campaniei 2017, în ceea ce-i privește pe fermierii bihoreni, s-au plătit, până la această dat, 55 de milioane de euro plată finală și 28 de milioane avans, în total, 83 de milioane de euro. Mai sunt 295 de fermieri cu diferite probleme la dosare, care, până în 30 iunie vor fi plătite.”

 

70 de soiuri cultivate în lotul demonstrativ

Ing. Radu Jolța, custodele platformei demonstrative a oferit detaliile tehnice referitoare la înființarea platformei demonstrative, tehnologia utilizată, numărul de tratamente și lucrările efectuate pentru prezentarea în condiții optime a culturii din cadrul platformei: „Planta premergătoare a fost grâul, iar după recoltat am efectuat arătura. Eu consider că, din cauza cantității mari de paie pe care o lăsăm pe teren este necesară arătura, pentru a avea siguranța unei răsăriri uniforme în condițiile în care precipitațiile sunt reduse, cum se întâmplă în zona noastră. Terenul pe care este organizată platforma este un teren brun-roșcat, arătura a fost efectuată la începutul lunii august, în urma unei pregătiri prealabile, pentru a contacta terenul ca să nu pierdem apa care s-a acumulat după recoltatul grâului.

Semănatul a fost efectuat în data de 31 septembrie, platforma fiind mare, având alături și loturile demo. În această platformă sunt 70 de hibrizi și soiuri de rapiță, de la 16 companii care activează în domeniul producerii de sămânță. La fel, sunt prezente 10 companii care asigură imputurile în ceea ce privește pesticidele, îngrășămintele chimice și fertilizanții foliari pe care îi folosim la cultura rapiței.

Terenul a fost pregătit prin trei treceri cu combinatorul și, referitor la tehnologia rapiței, aș vrea să specific că este mai bine să semănăm la sfârșitul lunii august, chiar dacă semănăm în praf rapița, să nu așteptăm după o ploaie care poate să vină în 15 sau 20 septembrie. Ca să obținem o cultură care să aibă cei trei „8” în ceea ce privește numărul de frunze, grosimea coletului, adâncimea rădăcinii, rapița trebuie semănată până în data de 5 septembrie, pentru a avea timp să acumuleze substanțe nutritive în colet și în frunze, ca să pornească în vegetație primăvara devreme.

Ca fertilizare, în toamnă am folosit îngrășăminte complexe cu azot, fosfor, potasiu, sulf și magneziu, în cantitate de 250 kilograme. În primăvară devreme, am folosit îngrășăminte pe bază de azot, ținând cont de faptul că, în această platformă, terenurile sunt cu ph-ul între 5,8 și 6,4; apoi, am folosit îngrășăminte cu azot, care au în componență și sulf și, la urmă, îngrășămintele cu sulf le-am folosit pe la mijlocul lunii martie, când am putut să intrăm pe teren. Am mai folosit uree, la începutul înfloririi, pentru a avea un îngrășământ cu descompunere lentă, pentru ca planta să aibă la dispoziție și azot la umplerea boabelor.

În ceea ce privește erbicidatul, în toamnă am folosit un erbicid pe bază de etametsulfuron și un graminicid. Odată cu cele două erbicidări pe care le-am făcut la un interval de 4 – 5 zile, am folosit și insecticide pe bază de deltametrin și alfacipermetrin, pentru combaterea purecelui pământiu și purecelui vărgat. Tratamentele cu insecticide sunt necesare pentru a asigura o creștere bună a plantei în toamnă. Această primăvară a fost una foarte dificilă: dacă în luna martie am avut adevărata iarnă și în toată perioada lunilor de iarnă nu au fost temperaturi sub – 6 °C, în luna martie am avut temperaturi de – 12  și – 13°C, urmate de o perioadă de ploi intense, în jur de 100 de litri până în data de 2 aprilie, după care a urmat o secetă care a durat o lună și jumătate, așa că nu au căzut precipitații deloc. Din păcate, și temperaturile au fost de peste 30°C  în luna aprilie, fapt ce a afectat în sepcial hibrizii mai tardivi de rapiță.  

În primăvară, am efectuat trei tratamente, am făcut un tratament la desprimăvărare cu produse pe bază de tebuconazol și protioconazol, după care am folosit un fungicid pe bază de ciproconazol și piclostrobină, iar la primul înflorit am mai făcut un tratament pentru care am împărțit platforma în două: am folosit erbicide pe bază de protioconazol și boscalid. Așadar, în general, în această platformă au fost folosite principalele produse furnizate de firmele de pesticide. Urmează să facem un tratament cu un adjuvant pentru a împiedica deschiderea silicvelor.”

Programul a constat în vizitarea loturilor demonstrative ce conțin cele mai productive 70 de soiuri de rapiță din portofoliul a 16 companii producătoare de sămânță, între care: Ciproma Sem, Probstdorfer Saatzucht, Holland Farming, Saaten Union, Rapool, Donnau Saat, KWS, RAGT, Euralis, Limagrain, Syngenta, Monsanto, Caussade Semences și Pioneer.

De asemenea, la eveniment au mai fost prezente cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piața românească și internațională: Adama, Bayer, BASF, DuPont, Nufarm, FMC și Sumiagro, precum și firmele producătoare de îngrășăminte granulate și foliare: Azomureș, Holland Farming, Timac Agro și CLC Bio Innovation.

Nu în ultimul rând, a fost prezentată o gamă variată de utilaje și mașini agricole de la Ipso și NHR Agropartners.

Cum arșița se făcea tot mai simțită după miezul zilei, toată lumea s-a îndreptat către cortul special amenajat, în care s-a servit prânzul și s-a desfășurat o tombolă dotată cu premii consistente acordate fermierilor norocoși.

Fara comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.